Novo rukovodstvo Saveza Srba Francuske

Izvor: Novosti

Skupština Saveza Srba Francuske održana je 3. juna u Kulturno-informativnom centru Srbije u Parizu. Zajednica Srba Francuske dobila je novog predsednika. Đuro Ćetković je na ovoj funkciji zamenio Romea Miloševića koji je do sada uspešno obavljao ovu funkciju i kome je istekao mandat.

Kako je Ćetković istakao na izbornoj sednici, prvi zadatak Saveza biće da podmladi redove i privuče drugu, a sada već i treću generaciju Srba koji su se rodili u Francuskoj, među njima ima mnogo onih koji su završili visoke studije na poznatim univerzitetima, a neki se nalaze i na rukovodećim položajima u francuskim preduzećima.

– To smo već počeli da radimo sa bivšim predsednikom Romeom Miloševićem i to nam je jedna od prvih obaveza i dužnosti – kaže za „Novosti“ Ćetković koji u Francuskoj živi 37 godina.

Jedan od ciljeva je i veće animiranje svih naših građana u ovoj zemlji.

– Želimo da malo probudimo našu zatvorenu i uspavanu zajednicu, da objasnimo zašto je toliko važno da pokažemo da nas ima i da smo jaki samo kad smo vidljivi i jedinstveni – ističe naš sagovornik koji naglašava da je pun pozitivne energije za obavljanje nove dužnosti.

Osim na omasovljenju Saveza, namera mu je i da se Srbi više uključe u politički život, i Francuske, i Srbije.

– Cilj nam je da se što više Srba koji žive u Francuskoj upišu na glasačke liste u ovoj zemlji, a takođe se zalažemo i za uvođenje elektronskog glasanja u Srbiji, po ugledu na druge zemlje, da bi dijspora mogla masovnije da glasa – kaže Ćetković.

Dodaje, takođe, da je za Zajednicu velika obaveza i čast da dostojno predstave Srbiju u Francuskoj povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Đuro Ćetković je iz Beograda 1981. došao u Pariz gde je završio Visoku komercijalnu školu. Od 1984. do 1987. živeo je u Čileu. Radi kao odgovoran za tendere, a u svojoj karijeri bio je zaposlen u nabavnim službama velikih francuskih firmi, kao što su „Diznilend“, „GDF – Suec“, „Hjundaji Frans“…

Istovremeno, blagajnik je parohije „Sveti Sava“ u Parizu i na liturgijama peva u Horu „Sveti Simeon Mirotočivi“.
– Sviram gitaru i klavir i volim da pevam uz moju sestru Jelenu koja je profesor klavira – kaže Đuro.

Kao najveće bogatstvo ističe svoju decu, četiri sina i kćerku, uzrasta od 12 do 40 godina i unuka Luku koji živi na severu Španije. Uz maternji srpski, tečno govori i francuski, engleski i španski jezik, a ima dvojno francusko i srpsko državljanstvo.

PRECI
Ćetkovićev deda po ocu, Đuro, po kome nosi ime, početkom 20. veka otišao je, traže i posao, u Ameriku, gde je radio kao rudar. Kao dobrovoljac američke vojske isrkcao se 1918. godine u Francuskoj. Pred Drugi svetski rat vratio se u svoje rodno selo Bratešići u Crnoj Gori. Deda po majci Vojko Čvrkić bio je narodni poslanik iz Čačka i ministar pošta, telegrafa i telefona u vladi Milana Stojadinovića. Otac Luka je bio pukovnik saniteta JNA i upravnik vojnog odmarališta Rimske Toplice. Posle uspešne odbrane bolnice početkom devedesetih u Sloveniji, odlikovan je medaljom za hrabrost sa srebrnim mačevima, posle čega se vratio da živi u rodnom mestu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …