Novo rukovodstvo Zajednice srpskih klubova u Beču

Izvor: dijaspora.tv

Zajednica srpskih klubova u Beču održala je svoju redovnu Izbornu skupštinu, 3. dezembra 2015. godine, na kojoj je izabrano novo rukovodstvo koje će naredne dve godine voditi ovu organizaciju.

bec

Izborna Skupština bečke Zajednice srpkih klubova je počela usvajanjem dnevnog reda i utvrđivanjem broja prisutnih članova i delegata. Učešću se odazvalo 11 klubova i 35 delegata koji su imali pravo glasa na ovogodišnjoj skupštini.

Zajednica ovog puta nije primala nove klubove, već zvanično razrešila članstva tri kluba koji u proteklom periodu, nisu bili aktivni u radu Zajednice. To su klubovi Srbija 08, WUZ i Bahtalo Romale. Dakle, Zajednica srpskih klubova u Beču trenutno broji 12 klubova i udruženja: Jedinstvo, Bambi, Branko Radicević, Stevan Mokranjac, Karađorđe, Etno Tradcija, Podvrška, Prugovo, Hajduk Veljko, Dijaspora Media Association i Klub srpskih privrednika.

Delegati skupštine su usvojili izveštaj predsednika i blagajnika Zajednice, zatim su diskutovali o radu Zajednice u protekloj godini, o zajedničikm manifestacijama, uz mnostvo predloga kako bi manifestacije bile još uspešnije organizovane.

Izborna komisija koju je predvodio bivši dugogodišnji predsednik Mićo Đekić, na izbornim listama za novog predsednika imala je samo jednog kandidata, Borislava Kapetanovića, kojeg su predložili svi klubovi Zajednice i kome su svih 35 delegata ponovo ukazalo poverenje za funkciju predsednika ove krovne organizacije.
Na listi za ostale članove uprave bilo je 23 predloga od kojih je njih 12 izabrano u novo rukovodstvo Zajednice.

Novo-stari predsednik Zajednice Borislav Kapetanović, zahvalio se na ukazanom poverenju i prilici da u naredne dve godine realizuje nove projekte značajne za Zajednicu i naglasio da mu je posebno drago da je protekli mandat ovog presedništva protekao u uspešnoj saradnji između samih klubova u čemu je postignut ogroman napredak.
Rezultat zajedničkog rada su realizacija brojnih manifestacija koje su bile organizovane na visokom nivou, a ujedno su bile i u saradnji sa institucijama grada Beča ili Republike Srbije. Da podsetimo, Zajednica je bila domaćin Austrijske smotre folklora, u saradnji sa RTS-om organizovali su javno snimanje emisije Žikina šarenica u Beču, po drugi put. Bečka zajednica je među prvima poslala dva kluba da učestvuju na snimanju emisije Šljivik.

Nastavljena je i tradicija organizacije pozorišnih predstava, solističkog koncerta Ansambla KOLO iz Beograda, pokrenuta je inicijativa za osnivanje kluba Srpskih privrednika u Austriji, a ostvareno je značajno partnerstvo sa gradom Bečom u osnivanju Muzeja migracije u Beču. Skupština Zajednice je odobrila novo-izabranom predsedništvu da deo svoje arhive prosledi muzeju Jugoslavije u Beogradu, i da ista bude izlozena četiri meseca.

Prvi sastanak novog Predsedništva Zajednice

Na prvom sastanku novog Predsedništva Zajednice srpskih klubova u Beču, održanom 10. decembra 2015., svi članovi su se izjasnili u vezi zaduženja i podeljene su funkcije koje će obavljati u naredne dve godine.
Na osnovu statuta i pravilnika, 13 osoba je izabrano za novo predsedništvo Zajednice srpskih klubova u Beču, i to:

• Predsednik: Borislav Kapetanović ( KUD Branko Radičević)
• Prvi zamenik predsednika: Dejan Jovanović (KUD Karađorđe)
• Drugi zamenik predsednika: Saša Božinović (KUD Stevan Mokranjac)
• Sekretar: Robert Dekić (KUD Jedinstvo)
• Zamenik sekretara: Danijela Brčina (KUD Stevan Mokranjac)
• Blagajnik: Dragan Kračunović (KUD Hajduk Veljko)
• Zamenik blagajnika: Vesna Golubović (KUD Bambi)

Članovi predsedništva i referenti: Dekić Jagoda (KUD Jedinstvo), Dejan Didić (KUD Etno tradicija), Dragutin Petković (KUD Hajduk Veljko), Goran Marković (KUD Bora Stanković), Dragiša Janković (KUD Stevan Mokranjac) i Vesna Dimitrijević (Dijaspora Media Association)
Dogovoreno je da će svi klubovi usko sarađivati oko zajedničkih manifestacija, kao i manifestacija klubova, a sudeći po najavama, Zajednicu očekuje još jedna godina sa brojnim projektima i aktivnostima.

Prva u nizu je tradicionalna večera povodom Srpske nove godine, a zatim, u saradnji sa Srpskim Centrom, Svetosavski bal koji će se održati 22.janura 2016.
U Akcent teatru, 21. februara biće izvedena pozorišna predstava „Kafa i cigarete – Pozdrav iz Beograda“ u izvođenju Ateljea 212.

Zajednica i njeni članovi ove godine obeležavaju 45. godinu postojanja i to će biti povod za veliku proslavu u oktobru gde će biti predstavljeno i novo doštampano izdanje monografije o Zajednici srpskih klubova u Beču. U sklopu prikupljanja dokumentacije biće doštampano poslednjih pet godina rada, a ista će biti sačuvana i u elektronskoj formi.

Check Also

Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala …