Novogodišnji koncert u Beču

Srpski novogodišnji koncert Prosvjete održan je u sali trećeg bečkog Magistrata u centru Beča, 13. januara 2017. godine već šesti put za redom. Ova   tradicionalna manifestacija zauzima sve važnije mesto u kulturnoj ponudi Beča i predstavlja jedinstven i uspešan način da se brojna srpska zajednica u ovoj evropskoj metropoli pozitivno promoviše i pokaže svoje kulturne vrednosti.

Najsladji Mali Hor Prosvjete

Ovogodišnjem koncertu Prosvjete su, između ostalih, prisustvovali:  Pero Janković, ambasador Republike Srbije u Austriji, Tomislav Leko, ambasador BiH u Austriji,  Slavica Milačić, ambasador Crne Gore pri Misiji UN u Austriji, mr Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji, mr Ivan Kostić, narodni poslanik i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Republike Srbije, prezviter Jovan Alimpić, izaslanik Episkopa austrijsko-švajcarskog gospodina Andreja, sveštenstvo, članovi diplomatskog kora, brojni ugledni srpski i austrijski intelektualci, članovi i poštovaoci Prosvjete, predstavnici austrijskih institucija, medija i brojnih srpskih organizacija meću kojima i Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba u Austriji, kao i mnogi drugi gosti iz Austrije, Srbije i inostranstva.

Kao i svake godine, dobro promišljeni i pripremljeni program naišao je na veliko oduševljenje publike, posebno austrijskih gostiju kojih je ove godine bilo u velikom broju.  Primećen je veliki broj studenata, intelektualaca, posebno lekara, koji su doveli svoje bečke prijatelje i kolege da ih upoznaju sa biserima srpske kulture u Beču, ali i objasne kako to da se Srpska nova godina slavi upravo 13. januara, sa mnogo posebnosti, ali i kroz promovisanje zajedničkih vrednosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Program je otvorio Mali hor Prosvjete predvođen Verom Simić. Deca su, između ostalog, pevala Mocartovu Malu noćnu muziku, evropsku pesmu Pravo prijateljstvo i nezaobilazne Zvončiće i izazvala veliko oduševljenje publike. Sa mnogo uspeha nastupio je i Hor SPCO Svetog Save koji vodi Biserka Vasić sa kompozicijama srpske duhovne muzike, koje su se posebno dopale mnogim austrijskim gostima.

Specijalna gošća Prosvjete bila je pijanistkinja Marina Popadić iz Nemačke, koja je svoju evropsku priču, preko Trebinja, školovanja u Firenci i Štutgartu, uspešno muzički prezentirala u Beču.  Ona je ovom prilikom izvela Balkanske plesove, Pesmu bez reči i Preludium, a bis bečke publike je pokazao da je ona to uradila na najbolji mogući način.

Vokalna solistkinja i muzički pedagog Jelena Krstić otpevala je pesme sa svog novog albuma Ljubav i pobrala gromke aplauze prisutnih. I ona je pevala na bis, uz pratnju svog oca Sime Simića, (koji je inače uspešan učesnik  jednog od popularnih srpskih TV programa – Nikad nije kasno). Ovom prilikom ona je pozvala prisutne na svoj solo koncert i promociju svog rada 25. januara u bečkom Akcentu. Kroz svečani muzički program prisutne su vrlo šarmantno na srpskom i nemačkom jeziku vodile Vesna Špirić i Aleksandra Tanasković,  pedagozi i predavači u Prosvjetinoj školi srpskog jezika.

prosvjeta koncert1

Na kraju programa prof. Srđan Mijalković, predsednik SPKD Prosvjeta  je pozdravio prisutne i poželeo im sve najbolje u Novoj 2017. godini, zahvalivši svima koji su došli i učestvovali u organizaciji koncerta. Posebna pohvala išla je  mladom timu Prosvjete, ali i svim prijateljima koji podržavaju organizaciju ovog važnog dogaćaja. Ove godine su posebno istaknuti novi – kompanija m:tel Austria, kao  i oni koji su od početka rada uz Prosvjetu –  Era4M. Nakon zvaničnog dela programa i zajedničko fotografisanje, organizovan je prigodan koktel i druženje koje je potrajalo do kasnih večernjih sati.

Prosvjeta Austrija , Beč, 14. januar 2017

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …