O Jasenovacu u američkom Кongresu

Izvor: Srpski narodni savez, Politika

U američkom Kongresu je održano javno predavanje o ustaškom genocidu koji počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) u toku Drugog svetskog rata.

Srpski narodni savez, najstarije srpsko dobrotvorno društvo u Americi, koje postoji od 1901, organizovalo je ovaj događaj u saradnji s kancelarijom Republike Srpske za saradnju, trgovinu i investicije u Vašingtonu, Fondacijom sećanja na Jasenovac i Holokaust iz Londona u Velikoj Britaniji i Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS u Banjaluci. Podršku je dalo i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, a skupu je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković.

Američki kongresmeni, senatori, diplomate, strani ambasadori, predstavnici vladinog i nevladinog sektora i američkih medija imali su priliku da se više upoznaju sa ovim delom srpske istorije Drugog svetskog rata. Skup je počeo prikazivanjem dokumentarnog filma „Kultura sećanja“ Narodne i univerziteske biblioteke Republike Srpske. U filmu su prikazana svedočanstva i patnje preživelih u koncentracionim logorima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

Miloš Rastović, koordinator za kulturu Srpskog narodnog saveza izražavajući dobrodošlicu prisutnim gostima, istakao je značaj svedočanstava preživelih logoraša: „Svako sećanje preživelih logoraša izaziva u njihovim mislima teška osećanja gde čovek nema nikakvu vrednost. Danas imamo mali broj preživalih logoraša koji nam pomažu da bolje razumemo opasnost od masovnih ubistava, mučenja i genocida. Mi ne možemo zatvarati oči pred zločinima koji su se dogodili. Sećanja preživelih nas uče o onome što se dogodilo u prošlosti, pomaže nam da bolje razumemo sadašnjost i mislimo na ono što se može dogoditi u budućnosti.“ Rastović je takođe pomenuo tragično iskustvo njegovog oca pesnika Ilije Rastovića i celokupne porodice u logoru u fašističkoj Mađarskoj za vreme Drugog svetskog rata.

Predavanje je održala Dragana Tomašević, osnivač i direktorka Fondacije sećanja na Jasenovac i holokost u Londonu u Velikoj Britaniji i potomak žrtava ubijenih u Šargovcu, Motikama, Drakuliću i rudniku Rakovac. Ona je u kontekstu 700 godina srpske istorije opisala stradanja Srba u NDH. Sistem koncentracionih logora Jasenovac, kao najveće mesto stradanja Srba, Jevreja i Roma u NDH, opisala je kao „negativno, patološko i kriminalno, što je karakterisalo ustaški pokret u celini, kulminiralo je u Jasenovcu. Sa svojim sadizmom i patološkim kriminalom, ustaše su šokirale čak i nemačke nacističke generale. Za razliku od nemačkih koncentracionih logora koji su se nazivali ‘fabrikama smrti,’ u NDH je praktikovan srednjevekovni način ubijanja ljudi nožem, sekirama, čekićima i drugim alatima. Samo u NDH su postojali koncentracioni logori za ubijanje male dece delimično vođeni katoličkim časnim sestrama što je jedinstveni slučaj u istoriji čovečanstva.“  Predavanje je zaključeno rečima da je „srpski narod je častan i ponosan. Uvek je stajao sa velikim narodima u svetu u teškim vremenima kada je bilo potrebno boriti se protiv onoga što normalan ljudski um teško može i zamisliti.“ Mnogi gosti su bili iznenađeni jer nisu imali dovoljno saznanja o ovim događajima tokom Drugog svetskog rata. U tom smislu, ovo predavanje je pružilo više saznanja i osvetlilo ovaj „neizgovoreni“ tj. skriveni deo istorije za zapadno mnjenje i sećanja preživelih.

Na kraju skupa u ime Srpskog narodnog saveza, Rastović je primio priznanje od direktorke Dragane Tomašević u znak zahvalnosti za organizaciju ovog značajnog skupa i neumorno pregnuće u odavanju spomena Srbima, Jevrejima i Romima žrtvama ustaškog genocida tokom Drugog svetskog rata. Rastović se zahvalio i naglasio da je glavni zadatak Srpskog narodnog saveza iz Pitsburga da neguje i čuva srpsku kulturu, tradiciju i istoriju.

U američkom Kongresu je prikazana izložba „Anatomija zaborava“ Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske koja je sa velikom pažnjom bila ispraćena od strane gostiju. Planirano je da izložba ima putujući karakter u američkim gradovima i značajnim institucijama.

Check Also

Za osnivanje novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori izdvojeno 20.000.000 dinara

Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu donelo je …