O položaju Srba u BiH

Izvor: RTS

Srbi su zastupljeni u političkom životu Federacije onoliko koliko treba ljudima druge nacije, tako da u Sarajevu postoje „profesionalni Srbi“ koji zauzimaju srpska mesta u vlasti, rekao je u emisiji „Srbija na vezi“ književnik i publicista iz Mostara Veselin Gatalo.

Život Srba u Federaciji BiH je bila tema emisije Programa za dijasporu Srbija na vezi. Svoja gledišta, iskustva i stavove izneli su gosti u studiju-književnik Veselin Gatalo i otac Radivoje Krulj iz Mostara i dr Nikica Grubor, predsednik Udruženja Drvarčana u Beogradu.

Gosti emisije su se složili da Srbi u Mostaru žive bolje nego u drugim delovima Fedracije Bosne i Hercegovine (FBiH) i to je za sada jedini grad u ovom bosansko-hercegovačkom entitetu gde Srbi imaju jasniju budućnost.

Prema rečima književnika i publiciste iz Mostara Veselina Gatala „srpska zajednica u tom gradu je nekako najzdravija, najvitalnija, zahvaljujući pre svega okolnostima da je Mostar jedini grad koji nije jednonacionalan.“

Govoreći u emisiji Srbija na vezi Programa za dijasporu RTS-a Gatalo je pojasnio da je Mostar „dvonacionalan, bošnjanjki i hrvatski, ali i sa Srbima koji se dobro kotiraju, ne finansijski ili politički, već dobro po svom imidžu.“

Nadovezujući se na ovu konstataciju otac Radivoje Krulj, mostarski paroh, je istakao da u pola grada žive većinom Hrvati, a u drugoj polovini Bošnjaci, dok Srbi žive u celom i jedinstvenom Mostaru.

„Lečimo se i u jednoj i u drugoj bolnici, omladina igra i za jedan i drugi klub“, kaže otac Radivoje.

On je izrazio nadu da će sada kada je otvoren konzulat Srbije u ovom gradu „projekti koje je pokrenula Privredna komora Srbije zaživeti i da će Srbi u njemu postati ozbiljniji faktor u smislu stabilizacije i ujedinjenja Mostara.“

Za razliku od optimističke situacije u Mostaru, Srbima u severozapadnom delu Federacije, u oblasti Drvara, stanje je prilično teško, a budućnost neizvesna.

Predsednik Udruženja Drvarčana u Beogradu Nikica Grubor, koji veoma često, noseći raznu prikupljenu pomoć, posećuje taj kraj, upozorava da je privreda u Drvaru u potpunom kolapsu. Grubor smatra da bi stvaranjem Saveza opštine Drvara sa opštinama Glamoč, Grahovo i Petrovac, koje su sve većinski srpske, i koje bi međusobno ekonomski sarađivale, i uz podršku Republike Srpske i, nadamo se, sve veću podršku Srbije, ovde bio obezbeđen opstanak.“

Što se tiče Sarajeva, situacija je za Srbe u tom gradu znatno teža. Prema Gatalu zvanične procene da ih u tom gradu ima 20 hiljada nisu tačne jer to ne odgovara podacima o broju dece na časovima veronauke. Taj broj ne prelazi stotinu, što je „statistički nemoguće“, kaže Gatalo.

Predstojeći popis stanovništva za mnoge će biti šokantan jer će tačno pokazati gde je sve etničko čišćenje urađeno. Na pitanje koliko su Srbi zastupljeni u političkom životu Federacije Gatalo odgovara da su „zastupljeni onoliko koliko treba ljudima druge nacije“, tako da u Sarajevu postoje „profesionalni Srbi“ koji zauzimaju „srpska mesta u vlasti“.

Check Also

Donacija Srbije Srpskoj – pomoć u borbi protiv virusa Covid19

izvor: srbija.gov.rs Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, zajedno sa potpredsednicom Vlade i …