O položaju Srba u Makedoniji

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu dr Slavka Drašković razgovarala je u Makedoniji sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkim o položaju srpske zajednice u ovoj državi i o Međudržavnom sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina. Bilo je reči o prekograničnoj saradnji na polju ekonomskih projekata za šta su obe strane pokazale interesovanje. Takođe, razgovarali su i o obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Slavka Draskovic
Slavka Drašković i ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Poposki

Ona se sastala i sa zamenikom ministra kulture Makedonije Draganom Nedeljkovićem sa kojim je razgovarala o zaštiti srpskih istorijskih i kulturnih spomenika u ovoj državi. O problemima koji se tiču obrazovanja i mogućnosti da se srpski jezik pojavi kao izborni u školskom planu i programu, dr Slavka Drašković razgovarala je sa direktorkom Agencije za manjinske zajednice Vesnom Babić.

U okviru posete Makedoniji, ona se najpre sastala sa rukovodstvom Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivanom Stoilkovićem i Goranom Stojkovićem.

Direktorka je pozvala makedonski državni vrh na Regionalnu poslovnu konferenciju Srbija – Srbi u regionu, koju će Kancelarija organizovati u maju mesecu.

Slavka Drašković

„Srbi u Makedoniji su vezivno tkivo naše dve države. Nameravamo da zajedno jačamo ekonomske, kulturne i sve druge veze Srbije i Makedonije, kojima predstoji široka saradnja na zajedničkom putu ka evropskim integracijama“, naglasila je dr Slavka Drašković.

U okviru posete Makedoniji, direktorka Slavka Drašković bila je gost na školskoj slavi u Starom Nagoričanu, kojoj su prisustvovali konzul Republike Srbije Ljiljana Tanasković, zamenik ministra kulture Dragan Nedeljković, poslanik u Sobranju Ivan Stoilković i gradonačelnik Starog Nagoričana Stojkovski Milovan. Takođe, prisustvovala je sastanku u opštini na kome se razgovaralo o mogućnostima saradnje na polju ekonomije i zajedničkih projekata. Domaćini su bili Milovan Stojkovski i Ivan Stoilković. Ovo je teritorijalno najveća opština u Republici Makedoniji, a gradonačelnik je sa liste DPSM.

Prvog dana trodnevne posete Makedoniji, direktorka dr Slavka Drašković prisustvovala je Svečanoj svetosavskoj akademiji u Tetovu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …