Obeležavanje 100-te godišnjice proboja Solunskog fronta

Povodom obeležavanja 100-te godišnjice proboja Solunskog fronta, Nacionalni savet Srba u Makedoniji i Zajednica Srba u Makedoniji su organizovali zajedničku manifestaciju na kojoj su osim Konferencije Srbi u regionu i Srbija – Perspektive i Međunarodnog naučnog simpozijuma Sto godina od proboja Solunskog fronta,  održane i svečane komemoracije u čast divjunačkih predaka. Program ovog značajnog događaja se održao u Bitolju od 14. do 17. septembra 2018. godine.

FOTO: Tričko Ćorović, Cane Trajkovski

Konferenciji su prisustvovali predstavnici krovnih organizacija iz Mađarske, Rumunije, Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske i Makedonije. Skupu su predstavljeni aktuelni problemi, potrebe i dostignuća u periodu posle održavanja prethodne sednice Konferencije u Novom Sadu.

Donesena je odluka da Konferencija ozvaniči svoje postojanje, te je posle usvajanja odluke o nameri usvojen Statut i Pravilnik o radu Konferencije, sedište konferencije će biti u Podgorici. Za prvog predsednika Skupštine Konferencije je izabran Ljubomir Aleksov, predstavnik Samouprave Srba u Mađarskoj, a za podpredsednika Ognjen Krstić iz Saveza Srba u Rumuniji, predsednik Upravnog odbora je Momčilo Vuksanović predstavnik Nacionalnog saveta Srba u Crnoj Gori, a podpredsednik Gordana Jović-Stojkovska iz Nacionalnog saveta Srba u Makedoniji.

Međunarodni simpozijum Sto godina od proboja Solunskog fronta

Međunarodni simpozijum Sto godina od proboja Solunskog fronta je održan u elitnom sastavu naučnih radnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Makedonije, koji su svojim temama i izlaganjima privukli ogroman interes. Na simpozijumu je učestvovalo trideset izlagača, a radovi će biti objavljeni u zajedničkom zborniku sledeće godine.

Otvaranje manifestacije u Domu kulture u Bitolju je prisustvovao vliki broj zvanica, a manifestaciju su svečanim pozdravima otvorili Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, gradonačelnica Bitolja Nataša Petrovska, poslanik u Sobranju Republike Makedonije Ivan Stoilković, počasni konzul Republike Srbije u Makedoniji Siljan Micevski i predstavnik organizatora Zoran Žugić. Gordana Jović-Stojkovska je promovisala knjigu Srbija u Velikom ratu, autora Mire Radojević i Ljubodraga Dimića, koja je prevedena na makedonski jezik, a d-r Vera Stojčevska Antić je predstavila skupu Zbornik radova sa prošlogodišnjeg simpozijuma.

U čast junačkih dela i žrtvovanja solunskih junaka, 15. septembra  je održan komemorativni skup na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju. Ceremoniji polaganja venaca su prisustvovali vojni izaslanik ministra za odbranu Aleksandra Vulina, pukovnik Slađan Ristić i izaslanik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-majora Petra Cvetkovića, pukovnik Slađan Stamenković, Ambasada Republike Srbije, Ambasador BiH, poslanik Skupštine Republike Srbije Aleksandar Marković, poslanik Sobranja Republike Makedonije Ivan Stoilković, diplomatski vojni kor država saveznika, gradonačelnik skopske opštine Centar Saša Bogdanović, predstavnici Konferencije i simpozijuma, organizatora i udruženja građana iz Srbije i Makedonije. U ime Matice i manfestacije okupljenim poštovaocima se obratio g-din Miodrag Linta, poslanik u Skupštini Republike Srbije i predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

„Sa razlogom smo veoma ponosni na doprinos koji su naši slavni preci dali u ovom i drugim ratovima na ovim prostorima zbog slobode svoje otadzbine i čitave Evrope. Naša moralna obaveza je da trajno čuvamo uspomenu na njih i da se njihovim senima poklanjamo barem na ovaj veliki dan u istoriji našeg naroda i savremene evropske civilizacije“, rekao je Linta.

Organizator je učesnicima i gostima 16. septembra omogućio zajedničku posetu Kajmakčalanu. U danu 100-te godišnjice proboja vojne kote, najvišeg vrha planine Nidze, Kajmakčalana, koji je simbolično nazvan Kapijom slobode, zahvalni potomci su imali čast da se poklone senima divjunačkih predaka.

Organizatori manifestacije izražavaju ogromnu zahvalnost Ministarstvu spoljašnjih poslova, Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu za podršku i finansiranje projekata.

„Bilo je i teško i naporno, ali je rezultat više nego očekivan. Ovde u Bitolju smo na Konferenciji svedočili osnovanju prve regionalne asocijacije Srba u regionu, imali mogućnost da čujemo izlaganja vodećih istoričara današnjice, da budemo počastvovani visokim zvaničnicima i da zajedno odamo poštu žrtvama Solunskog proboja.“ bile su reči Zorana Žugića, predstavnika Zajednice Srba u Makedoniji.

„Program je bio imponzantan, komemoracije veličanstvene i na Srpskom groblju u Bitolju, i na Kajmakčalanu, dostojanstvene i pune emocija, kao što priliči obeležavanju ovako velikog jubileja. Zahvalni smo svim učesnicima, svim saradnicima i pre svega našoj Upravi koja je podržavajući ova dva projekta omogućila ovakav događaj. Drago mi je što smo imali mogućnost da pokažemo da se zajedništvom i volonterskim radom, uz realno malo sredstava postižu i veliki uspesi.“ istakla je predsednica Nacionalnog saveta Gordana Jović-Stojkovska, naglašavajući da ni ovako značajni projekti nisu dobili podršku makedonskih institucija.

FOTO: Tričko Ćorović, Cane Trajkovski

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …