Obeležavanje osam vekova postojanja manastira Đurđevi stupovi

Tokom proteklog vikenda direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković prisustvovala je proslavi jubileja „Osam vekova postojanja manastira Đurđevi stupovi“ kod Berana.

foto: pobjeda.me

Delagaciju iz Beograda, predvodio je premijer Srbije Ivica Dačić. U delegaciji su pored direktorke Drašković, bili i odlazeći ministri prosvete i kulture Žarko Obradović i Bratislav Petković i direktor Kancelarije za odnose sa crkvama Mileta Radojević.

Svetu arhijerejsku liturgiju tim povodom služio je srpski patrijarh Irinej. On je u u besedi na liturgiji, narod pozvao na „slogu i ljubav“ i istakao da su manastar Đurđevi Stupovi svetinja i nosilac mnogih duhovnih, kulturnih i nacionalnih nasleđa, koja nije lako nositi i koja obavezuju.

Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pomogla je organizovanje ove svečanosti i intenzivno radi na poboljšanju položaja i negovanju tradicije i identiteta srpskog naroda u susednoj Crnoj Gori, gde živi oko 600.000 Srba.

Direktora kancelarije dr Slavka Drašković je svojim prisustvom na ovom skupu dala jasnu i nedvosmislenu poruku da država Srbija brine o srpskom narodu u regionu i istakla da je proslava jubileja lep povod da se pokaže koliko duboko sežu srpski koreni na ovim prostorima.

foto: darko jovanovic

Manastir Đurđevi stupovi podignut je 1213. godine kao zadužbina Prvoslava Nemanjića, sinovca velikog župana Stefana Nemanje.

Manastir je pet puta paljen i razaran, a poslednji put je zapaljen 1912. godine, uoči Prvog balkanskog rata, u kome su Crnogorci oslobodili Berane, posle čega je taj grad zajedno s čitavim područjem između reka Tare i Lima, kao i južni delovi Kosova i Metohije pripao Crnoj Gori.

Check Also

Počele sa radom 4 nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

U subotu i nedelju, 16. i 17. oktobra, održani su prvi časovi u okviru projekta …