Obeležavanje stogodišnjice od kraja Velikog rata u Francuskoj

Povodom obeležavanja stogodišnjice – Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u subotu, 10. novembra, na groblju Tije (Thiais), gde je sahranjeno oko 750 srpskih boraca poginulih u Prvom svetskom ratu, organizovana je svečana ceremonija odavanja počasti poginulim borcima i polaganja venaca na spomen obeležje.

Lovorov venac je položio ambasador Republike Srbije u Francuskoj, Rajko Ristić sa izaslanikom odbrane, puk. Miroslavom Nikolićem. U ime Grupe prijateljstva francuskog parlamenta Francuska-Srbija, venac je položila predsednica Grupe, Živka Park. Kao i svake godine, vence su položili i predstavnici Saveza Srba Francuske i druga srpska udruženja i organizacije pariskog regiona. Svečanoj ceremoniji obeležavanja stogodišnjice Dana primirja prisustvovali su i predstavnici srpske crkve i  veliki broj pripadnika srpske dijaspore.

            Na vojnom groblju u mestu Sen-Ženi-Laval (SaintGénisLaval), u okolini Liona, venac na spomenik srpskim borcima, sahranjenim u zajedničkoj grobnici, položila je Nina Veličković, konzul u Ambasadi, u prisustvu gradonačelnika i drugih predstavnika opštine Sen-Ženi-Laval, kao i predstavnika Skupštine dijaspore Srba južne Francuske.

Konzul Veličković je ovu priliku iskoristila i da se sretne i provede popodne u razgovoru sa pripadnicima srpske dijaspore okupljenim oko srpske crkve u Lionu i članovima Skupštine dijaspore Srba južne Francuske.

Predsednik Skupštine dijaspore južne Francuske, Milovan Jovanović, istakao je da je ovo prilika da se prisetimo dubokih odnosa koji postoje između Francuske i Srbije više od 800 godina. Takođe je naznačio da mu je čast da je na jedan dostojanstven način odata počast našim borcima iz Prvog svetskog rata, kako ne bi bila zaboravljena žrtva srpskog naroda.

Komemoraciji u gradu Sen-Mondrie-sir-Mer (Saint-Mandrier-sur-Mer) 11. novembra prisustvovao je vicekonzul S. Nastasijević i položio venac zajedno sa Velemir Ostojom, istaknutim članom srpske dijaspore na jugu Francuske.

Na Francusko-italijanskom vojnom groblju sahranjena su 22 srpska borca preminula 1918. i 1919. godine od posledica ranjavanja u toku rata. O ovom groblju stara se opština  Sen Mondrie-sir-Mer i celo groblje, kao i grobovi srpskih boraca su u odličnom stanju.

Ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su i pripadnici srpske dijaspore na jugu Francuske a nakon ceremonije organizovan je i koktel. Pripadnici srpske dijaspore su izrazili veliko zadovoljstvo zbog prisustva predstavnika Ambasade i, ujedno, žaljenje što ovakvi susreti nisu češći.

 

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …