Obeležen Dan Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori

U prostorijama Knjižare Matice Srpske – Društva članova u Crnoj Gori, u Podgorici, 13. novembra 2019. godine organizovana je svečanost povodom obeležavanja Dana Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

FOTO: Dragan Leković

Predsednica Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, prof. dr Jelica Stojanović, istakla je da je 13. novembar (dan Njegoševog rođenja) odabran za Dan Matice srpske, jer je Njegoš bio prvi član Matice srpske sa prostora Crne Gore. Stojanović je ukazala da se ove godine ,,slavi i 800 godina autokefalnosti SPC koju je nakalemila svetorodna loza Nemanjića i Sveti Sava“. Takođe, istakla je da su svi najstariji pisani spomenici u Crnoj Gori, vezani sa Nemanjićima i njihovim nasleđem, istučući da je ,,Sveti Sava veliki i nesaglediv, te da ga samo ljubavlju i verom možemo prigrliti i njime živeti.“

Prisutnim posetiocima obratio se Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je istakao da ove godine Srpska pravoslavna crkva proslavlja 800 godina svog postojanja i ukazao da će jubilej Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori biti obeležen i izložbom fresaka (kopija fresaka) koje,  predstavljaju ,,najdivnije svedočanstvo 800-godišnjice naše crkve, od ustoličenja Svetog Save u arhiepiskopiji Žičkoj.“

U umetničkom delu programa nastupio je prvak opere u Beogradu, Oliver Njego, uz klavirsku pratnju Zorana Tatunovića. Izložbu kopija najlepših fresaka iz naših manastira, koja je za ovu priliku posebno postavljena u Knjižari Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, publici je predstavio prof. dr Slobodan Raičević.

Svečanoj akademiji su prisustvovali brojni književnici, kulturni radnici i eminentni profesori srpskog korpusa u Crnoj Gori. Ispred Ambasade R. Srbije u Podgorici, bili su prisutni ambasador Zoran Bingulac i prvi savetnik Nataša Ivanov. Takođe, događaju je prisustvovao i konzul-žeran Zoran Dojčinović, ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Herceg Novom.

 

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …