Obeležen Dan primirja i 102 godine od oslobođenja Herceg Novog

Polaganjem venaca na spomenik streljanim rodoljubima u Prvom svetskom ratu u Boki kotorskoj, predstavnici Opštine i Skupštine opštine Herceg Novi, Konzulata Republike Srbije u Crnoj Gori, Matice Boke, kao i više nevladinih organizacija, obeležili su Dan primirja i 102 godine od oslobođenja Herceg Novog od austrougarske okupacije.

Kako saopštavaju iz press službe Opštine, vence su danas položili predsednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić, potpredsednici Opštine Vesna Samardžić i Miloš Konjević, konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović, Matica Boke, organizacije Srpsko prosvetno kulturno društvo “Prosvjeta”, “Kolo srpskih sestara”, “Srpski soko, “Karađorđe”, kao i Fudbalski klub Obilić. Obeležavanju Dana primirja prisustvovala je i poslanica u Skupštini Crne Gore, Danijela Đurović.

Nakon liturgije u Manastiru Savina, prisutnima su se obratili iguman manastira otac Makarije Savinski i Olivera Doklestić ispred SPKD “Prosvjeta”, kao i potpredsednik Opštine Herceg Novi, Miloš Konjević.

-Sloboda koju uživamo danas i čiji je Herceg Novi simbol, počiva na junaštvu i žrtvi koju su hrabri oslobodioci podneli tokom Prvog svetskog rata, tokom kojeg su se kao nebrojeno puta do tada slavna srpska i crnogorska vojska borile na strani pravde, protiv agresora i za dobrobit budućih pokolenja. Na takvu istoriju mi moramo biti ponosni, kazao je Konjević i naglasio da uz ponos dolazi i obaveza – ona koja nam nalaže da čuvamo tekovine naših predaka i sećanja na njih, da im služimo opela i da se prema njihovim delima i svemu za šta su se borili odnosimo sa dostojanstvom.

-Odajemo počast svim borcima i nevinim žrtvama Velikog rata, ali i onima koji su položili svoje živote za slobodu i bolje sutra od Kosovskog boja do današnjih dana, poručio je Konjević.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …