Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Banja Luci

U okviru obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u Banja Luci su, na groblju “Sveti Pantelija”, 11. novembra 2020. godine, položeni venci.

Vence na spomenik žrtvama takozvanog veleizdajničkog procesa, položili su predstavnici Vlade R. Srpske, Grada Banja Luka, predstavnici Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, a ispred Generalnog konzulata, konzul žeran Vesna Marinković, konzul Dragan Protić i vicekonzul Perica Nikolić.

Tom prilikom, okupljenim predstavnicima medija, konzul žeran Vesna Marinković je izjavila da se R. Srbija sa ponosom i pijetetom seća svojih žrtava i nevinih civila koji su stradali za vreme četvorogodišnjeg, velikog rata. “Srbija je platila veoma visoku cenu, jer je skoro trećina stanovništva dala život za otadzbinu, ali i za nas danas”, rekla je Marinkovićeva. Ona je istakla da “tako mala Srbija sa tako velikim žrtvama i grobovima, koji su rasuti od severa Afrike, do severa Evrope, zaslužuje duboko poštovanje i naklon”.

Predsednik Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, Nebojša Kuštrinović, rekao je da je 11. novembar praznik u celom svetu i da treba poštovati i sa pijetetom se klanjati svima, koji su u Prvom svetskom ratu išli u borbu za slobodu za buduće generacije. Kuštrinović je dodao i da će Udruženje na čijem je čelu, sprovesti inicijativu kod nadležnih institucija, da se Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u R. Srpskoj, u budućnosti obeležava kao državni praznik.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …