Obeležen pomen žrtvama martovskog pogroma u Baru

Sutomorsko Udruženje „Kosmet“ i Srpsko prosvetno društvo – Bar u Parohijskom domu hrama Sv. Jovana Vladimira na Topolici organizovali su projekciju filma „Zločin bez kazne“, obeleživši na taj način devetu godišnjicu martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

U kulturnom programu koji je prethodio prikazivanju filma, stihovima posvećenim južnoj srpskoj pokrajini, publici su se obratili pesnici Neven Milaković i Miladin Trifović, novinar i književnik Milan Vujović, kao i guslar Ljubo Milić.

Skup je blagoslovio protojerej Đorđe Knežević, a uvodnu reč imao je Milenko Jovanović, predsednik Saveza udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u Crnoj Gori, koji je podsetio na stradanja kosmetskih Srba 2004. ali i 1999. godine. Jovanović je zamerio što država Crna Gora prećutkuje godišnjicu ovog stravičnog zločina i uputio apel da se zločini nad kosmetskim Srbima ne zaboravljaju.

U trodnevnim nasiljima na Kosovu i Metohiji, marta 2004. godine, ubijeno je 19 osoba, proterano više od 4.000 Srba, etnički očišćeno šest gradova i devet sela, zapaljeno 35 crkava, a porušeno, zapaljeno ili oštećeno blizu 1.000 srpskih kuća.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …