Obeležen Proboj Solunskog fronta na Kajmakčalanu

Srbi iz Makedonije obeležili su 12. septembra 99.-y godišnjicu Proboja Solunskog fronta tradicionalnim polaganjem venca na Kajmakčalanu u Crkvi Sv. Petra.

makedonija

Pomen su organizovale Zajednica Srba iz Bitolja, Srpska zajednica u Makedoniji i druge srpske organizacije, uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstvom kulture Makedonije.

Na nadmorskoj visini od 2500 metara organizovana je Izložba fotografija, a operski pevač Darko Todorovski je svojim glasom odao poštu srpskim vojnicima njihovim pesmama „Tamo daleko“ i „U boj“. Prisustvovali su i planinari Planinarskog saveza Srbije i Makedonije.

makedonija1

Narednog dana, na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju održana je Komemorativna akademija na kojoj je uz prigodni program srpskih umetnika iz Makedonije i mladih polaznika Projekta Danica iz Bitolja položeno cveće na Spomenik herojskim precima. Skupu su se obratili konzul Srbije u Makedoniji Ljiljana Tanasijević, predsednik srpske zajednice u Makedoniji Gordana Jović Stojkovska i predstavnik organizatora Zoran Žugić.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …