Obeležena 107. godišnjica Кumanovske bitke

U okviru spomen-kompleksa Zebrnjak kod Kumanova, 20. oktobra 2019. godine, obeležena je 107. godišnjica Kumanovske bitke.

Na spomenik „Pobede“, u ime Vlade Republike Srbije venac je položio i odao počast srpskim vojnicima stradalim u Kumanovskoj bitki, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Zoran Antić, zajedno sa ambasadorom Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji, Dušankom Divjak-Tomić. Govor državnog sekretara Zorana Antića, možete pronaći OVDE. U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije venac je položio izaslanik odbrane pukovnik Stevan Kotarlić. Vence su položili i zamenik predsednika Opštine Gračanica Saša Danić, poslanik u Sobranju Miroslav Jovanović (SSM), gradonačelnica opštine Staro Nagoričane Žaklina Jovanovska, predstavnici Saveta opštine Kumanovo i  predstavnici opštine Centar – Skoplje.

Na komemorativnoj svečanosti počast palim srpskim vojnicima polaganjem venaca i cveća odale su i delegacije grada Vranja, delegacija SUBNOR Srbije, delegacija SUBNOR grada Vranja, Udruženje saveza potomaka ratnika Srbije, Udruženje srpskog jedinstva, predsednik Srpske zajednice u Makedoniji Gordana Jović Stojkovska, delegacija Demokratske partije Srba u Makedoniji, Udruženje Kolo srpskih sestara Kumanovo, delegacija SKIPC „Vuk Karadzić“ i omladine Kučevišta, delegacija Ujedinjene srpske zajednice Kumanovo, delegacija Odreda izviđača „Sima Pogačarević“ Vranje, predstavnici Biciklističkog kluba Vranje, delegacija udruženja SKSC „Karađorđe“ iz Herceg Novog, kao i brojni prisutni građani.

Nakon ceremonije polaganje venaca izveden je kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali KUD „Srpski vez“ iz Kumanova, Aleksandra Kocevska, Stojanče Kosovski, Kristina Bokan iz Josifova i Ivana Manevksa koja je recitovala stihove „Prkosne pesme“ Dobrice Erića.

Manifestacija je održana u organizaciji Srpske zajednice u Makedoniji, u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom Skoplje, u okviru projekta koji je sufinansiran putem konkursa od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Check Also

Povezivanje institucija u kampanji zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i pomoćnica direktora …