Obeleženo 150 godina Hrama Sv. Spiridona Čudotvorca u Trstu

Omažom arhitekti Karlu Mačakiniju i koncertom mladih srpskih muzičara, zvanično je otvoreno četvorodnevno obeležavanje 150 godina postojanja Hrama Sv.Spiridona Čudotvorca u Trstu.

U četvrtak, 17.oktobra 2019. godine sa početkom u 19 časova, u muzeju Revoltela u Trstu, obeležavanju jubileja prisustvovali su generalni konzul Ivana Stojiljković, otac Raško Radović, predstavnici grada Trsta (članovi veća i pomoćnici zaduženi za kulturu), direktor Arhiva Srbije – Miroslav Perišić, direktorka Muzeja Trsta sa saradnicima, predstavnici srpske Crkveno-školske opštine, kao i brojni ugledni gosti.

Veče je bilo posvećeno slavnom milanskom arhitekti, Karlu Mačakiniju, koji je projektovao brojne veličanstvene građevine 19. veka u Italiji, među kojima se pravoslavni hram u Trstu posebno ističe svojom lepotom, jer je rađen orijentalnim stilom.

Nakon programa koji su pripremili tršćanske arhitekte, na čelu sa direktorkom Muzeja, o procesu i načinu gradnje ovog hrama, istorijskim činjenicama i njegovom značaju kroz vekove, usledio je koncert srpskih studenata tršćanskog muzičkog konzervatorijuma „ Tartini“.

U sklopu obeležavanja 150 godina postojanja srske crkve u Trstu, u petak, 18.oktobara od 19 časova, predstavljena je istorija ove crkve izložbom  Arhiva Srbije, pod nazivom“ Crkva Svetog Spiridona u Trstu“.

Brojnim fotografijama, planovima i skicama nove i stare crkve, dokumentima o posetama srpskih i austrijskih vladara crkvi, vestima iz štampe, spiskovima sveštenika  i dobrotvora predstavljena je istorija crkve.

Izložbu je pratila i multimedijalna prezentacija o ikonama kao i bogato ilustrovani katalog na srpskom i italijanskom jeziku čiji su autori Jelica Reljić i Miroslav Perišić.

Izložbu je otvorio Njegovo preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski Andrej, koji je i u subotu, 19.oktobra, sa još pet Vladika i srpskim sveštenstvom u Italiji prisustvovao koncertu hora i dečijeg hora Hrama Sv.Spiridona.

U nedelju, 20. oktobra 2019. godine od 9 časova obavljeno je  Veliko osvećenje hrama i Sveta Arhijerejska Liturgija u prisustvu šest Vladika, brojnog sveštenstva, predstavnika Generalnog konzulata u Trstu i visokih zvaničnika grada Trsta.

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …