Obeleženo 70 godina Matice iseljenika i Srba u regionu

Izvor: Program za dijasporu RTS

U velikoj sali Matice iseljenika i Srba u regionu u Beogradu, 24. decembra, održana je Svečana akademija povodom 70 godina postojanja i rada institucije.

„Država je i tada, a i danas brinula o našem narodu u inostranstvu, da ne zaboravi otadzbinu, a i da otadzbina ne zaboravi Srbe u rasejanju. Za sedam decenija rada na ovoj istoj adresi u Nušićevoj ulici broj 4 izvedeno je više hiljada manifestacija. U posednje tri godine izvedeno je više od 400 velikih naučnih, kulturnih i obrazovnih programa. Matica je činila sve da uvek budemo zajedno i da se osećamo kao jedno nacionalno biće“, naglasio je Miodrag Mića Jakšić, predsednik Matice.

Akademiji su prisustvovali Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, Miloš Janković, pomoćnik ministra za rad, zapoošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Brankica Janković, poverenik za rodnu ravnopravnost, Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije, Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, mnogi gosti iz rasejanja i Srbije.

Check Also

Gujon na Spasovdan sa Srbima u Rumuniji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon u dvodnevoj je …