Očuvanje nacionalnog identiteta u dijaspori

izvor: RTS

Za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta Srba u zemljama regiona od neprocenjive važnosti su uz obrazovanje na maternjem jeziku, informisanje i književna dela na srpskom.

krona en korta

Uz obrazovanje na maternjem jeziku, informisanje i književna dela na srpskom, od neprocenjive su važnosti za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta Srba u zemljama regiona.

Iako, kao nacionalna manjina, dobijaju finansijsku pomoć država u kojima žive, bez pomoći matice, teško mogu da se odupru snažnom kulturološkom i jezičkom uticaju većinskog naroda.

Srpske nedeljne novine, jedino pisano glasilo Srba u Mađarskoj, sa tradicijom dugom 200 godina, stižu do svakog srpskog domaćinstva u toj zemlji.

Zbog ekonomske krize, novac koji, prema zakonu o manjinama, dobijaju od Mađarske, nije dovoljan.

Dragan Jakovljević iz Srpskih nedeljnih novina kaže da su stoga prinuđeni da se snalaze, raspisuju se konkursi u matici i Mađarskoj kako bi došli do sredstava i povećali broj strana.

Pre tri godine, Srpkse nedeljne novine, pokrenule su književni konkurs za literarno stvaralastvo, „Milovan Vidaković“ – po Srpskom piscu, koji je živeo u Pešti, gde je i sahranjen na srpskom groblju.

Dragan Nikodijević, predsednik žirija za dodelu književne nagrade „Milovan Vidaković“ kaže da je ovo jedan podsticaj jer Srpske nedeljne novine osnažuju pitanje nacionalnog i kulturnog identiteta.

Pesnikinja iz Praga Jelena Ćirić kaže da je važna organizovanost dijaspore i koliko su oni spremni da dajući svoj pečat onome što zovemo srpsom književnošću, kulturom na taj način sačuvaju i srpski jezik i kulturu.

Bez podrške matice, mlađim generacijama, teško će biti da se odupru asimilaciji i očuvaju svoj jezik, tradiciju i običaje.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić rekao je da je matica u obavezi da pomogne nastojanja sunarodnika da budu to što jesu, Srbi da govore maternjim jezikom.

„Verujem da će naša vlada i kancelarija više nego do sada prepoznati značaj potrebe pomoći pre svega ugroženim zajednicama kakve su u Albaniji, Mađarskoj, Sloveniji i koji su i malobrojni i izloženi snažnim procesom asimilacije“, naveo je Čotrić.

Prema popisnim podacima, Srba u zemljama regiona ali i preko okeana, sve je manje, iako, kažu u Odboru za dijasporu, sve više njih napušta Srbiju i odlazi u inostranstvo.

To je, kažu, rezultat asimilacije i snažnog delovanja kulture i jezika većinskog naroda, kojem se teško odupiru.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …