Očuvanje srpskog jezika u dijaspori

Rastko Janković, pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Republike Srbije za dijasporu primio je danas Dejvida Norisa i Vladislavu Ribnikar, profesore slavistike sa univerziteta u Notingemu u Velikoj Britaniji.

Gosti

Tema sastanka bila je upoznavanje sa mogućnostima saradnje u pogledu očuvanja srpskog jezika u dijaspori i projektom koji sprovodi organizacija Srpski savet Velike Britanije u koji su uključeni istaknuti profesori i drugi pojedinci iz dijaspore i Srbije.

Projekat će unaprediti i uspostaviti program za učenje srpkog kao drugog jezika i uspostaviti standarde. U radu na programu učestvuju filolozi iz matice a saradnja je ostvarena i sa Filološkim fakultuteom u Beogradu, Katedrom za srpski kao strani jezik.

Iskustva svih koji predaju srpski jezik u dijaspori je da program treba da bude pristupačniji da bi se povećao broj dece obuhvaćenih nastavom. Takođe, radi se na tome da se program zvanično prihvati i da oni koji ga završe dobiju izvesne kredite – bodove u svojim školskim sistemima. Priznavanje i licenciranje programa u Velikoj Britaniji doprineće većem broju polaznika za učenje srpskog jer su to uradile gotovo sve zemlje Evrope.

Sastanak u Kancelariji za dijasporu je održan na predlog delegata Skupštine dijaspore za Veliku Britaniju, Mirjana Lazić.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …