Odgovor zbog protivljenja na izvođenje pesme “Marš na Drinu” u UN-u

Srpski institut, sa sedištem u Vašingtonu, je tink-tenk, istraživačka institucija, čiji je zadatak da kreira, komunicira i promoviše pravičan ton američke politike na Balkanu, baziran na principima jednakosti i objektivnosti sa ciljem održavanja prosperiteta, stabilnosti i izbegavanja sukoba u regionu. S obzirom na traumatične događaje raspada Jugoslavije i građanskih ratova koji su usledili devedesetih, i u to vreme napetih odnosa između američkih i srpskih političara, Srpski institut ima za cilj da poboljša komunikaciju i razumevanje između američkih i srpskih zvaničnika, medija, akademskih institucija, nevladinih organizacija i srpske dijaspore, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uvaženom Ban Ki-munu, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija:

Pesma „Marš na Drinu“, srpskog kompozitora Stanislava Biničkog je rodoljubiva pesma koja slavi hrabrost srpskih vojnika u Prvom Svetskom ratu, a koji su se borili protiv Austro-Ugarske invazije. Uprkos tome što je Srbije bila mala nacija, i tome što je podnela neverovatno velike žrtve tokom Prvog Svetskog rata ova pesma je, uprkos svemu, simbol borbe za slobodu. Na kraju Prvog Svetskog rata srpski narod ja nagrađen za svoju hrabrost priznanjem i podrškom Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Rusije i ostatka Antante. Mnogi bi se složili da je ideja težnje i žrtve za slobodu, samo otelotvorenje svrhe postojanja Ujedinjenih nacija. Imajući to u vidu, više je nego prikladno da ova pesma bude otpevana u prostorima Ujedinjenih nacija u Nju Jorku, na prvi dan Srpske Nove godine, 14. januara 2013. u izvođenju hora Viva Voks. Daleko od toga da je namera bila uvreda, svako ko je prisustvovao ovom divnom nastupu, prepoznao ga je kao gest dobre volje, gest darivanja ovog malog dela srpske kulture.

Svako protivljenje ovom divnom izvođenju ne samo da zbunjuje, već ukazuje na neprekidni antisrbizam, klevetanje i uskraćivanje čak i najosnovnijih elemenata javnog izražavanja sopstvene kulture, kojem je srpski narod izložen.

Ovaj propagandni rat izgleda da će se nastaviti čak i u Ujedinjenim nacijama, za koje su mnogi od nas pogrešno verovali da da treba da budu utočište od bilo kakve zlobe. Govorim u ime većine srpsko-amerikanaca koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i onih van tih granica, sve vas ohrabrujem da nastavimo da na ovaj koncert beogradskog hora Viva Voks gledamo sa poštovanjem, jer to i zaslužuje. Budite uvereni da je pesma „Marš na Drinu“, za svakog pojedinca srpskog porekla dirljiv muzički simbol, koji nas podseća na to da je srpski narod učinio velike žrtve u istoriji da podrži slobodu, zbog čega stoji ponosno zajedno sa drugim narodima u Ujedinjenim nacijama.

S poštovanjem,

Daniel Sremac,

Direktor Srpskog instituta u Vašingtonu

Osnivački komitet Srpskog Instituta iz Vašingtona

Aleks Mačaski, Branko Terzić, Danijela Sremac, Obrad Kesić, Jasmina Vujić

http://serbianinstitute.com/about.htm

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …