Održan 13. festival srpskog folklora Slovenije

Trinaesti festival folklornih grupa Saveza srpskih društava Slovenije, održan proteklog vikenda u Cerkljama na Gorenjskoj, počeo je minutom ćutanja u znak sećanja na žrtve NATO agresije na Srbiju u Crnu Goru 1999. godine.

Na tradicionalnoj manifestaciji Saveza srpskih društava Slovenije koja se održava svake godine, nastupilo je 11 srpskih društava sa koreografijama naših stvaralaca iz Srbije, Slovenije i Republike Srpske. Po oceni žirija, prvo mesto na festivalu osvojilo je SKPD „Sveti Sava“ iz Kranja, drugo SKUD „Vidovdan“ Ljubljana, a treće mesto pripalo je KD „Brdo“ Kranj.

Ovogodišnju smotru srpskog folklora otvorila je konzul u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani, Dijana Peruničić, koja je izrazila zadovoljstvo što nastupajuća srpska društva i SSDS vode brigu o svojim korenima, jeziku i kulturi, u uverenju da će srpska zajednica u Sloveniji jednog dana dobiti i status nacionalne manjine, što bi predstavljalo daleko veću garanciju za očuvanje svoga identiteta, ali i uspešnu realizaciju programa i projekata srpskih kulturnih i drugih društava u Sloveniji.

Festival srpskog folkora u Sloveniji ujedno je predstavljao i kvalifikacije za Evropsku smotru srpskih folklornih društava koja će se ove godine održati u Nišu, gde će, s obzirom na dosadašnje dobre rezultate, nastupiti prvih šest društava iz Slovenije.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …