Održan drugi Sabor srpske omladine Evrope – „Brojanica“ u Italiji

U subotu 1. juna 2019. godine, Unija za sport i kulturu “Vidovdan“ Trentino-Dolomiti organizovala je manifestaciju II sabor srpske omladine Evrope „Brojanica“ u mestu Calliano.

U divnom ambijentu parka Evropa učešće su uzela gostujuća društva iz Nemačke: KUD „Kolo“-Minhen, KUD „Sveti Sava“-Augsburg, KUD “Drina“- Augsburg, KUD “Sv.Nikolaj Srpski“ – Ulm; Austrije: KUD “Bratstvo“ – Insbruk, KUD “Vuk Karadzić“ – Švarc, KUD „Naš svet“ – Rojt; i Italije: KUD“ Jelek“- Arzinjano, SSKUD“Vidovdan“- Montekijo Mađore, KUD“ Vidovdan“ – Pustertal-Bruniko. Na veliko zadovoljstvo organizatora učešće je uzelo udruženje zajednice Poljaka iz Trenta sa svojim folklornim ansamblom “Javor“ koji su za ovu priliku spremili tri koreografije i time obogatili ovaj skup mladih srpske dijaspore. To je ujedno i dokaz o dobroj integraciji i saradnji u multietničkoj sredini među udruženjima na severu Italije.

U prepodnevnim časovima bio je organizovan izlet na jezero Garda, jedno od najlepših jezera u Italiji.

Ispred srpske parohije Svetog Luke iz Vićence govorio je otac Dalibor Đukić i dao je svoj blagoslov. Zatim je nakon srdačne dobrodošlice predsednik Unije za sport i kulturu „Vidovan“, Đorđe Milanović, najavio počasne goste iz Beograda.

,,Drago nam je što smo ove godine imali zvaničnu posetu predstavnika Ministarstva spoljnih poslova, Vladimira Koturovića, koji je ovom prilikom mogao da se upozna kako sa radom tako i sa međusobnom saradnjom udruženja u dijaspori“, istakao je Milanović. Manifestaciji je prisustvovao i profesor Mihajlo Rabrenović, direktor poslovnog saveta udruženja „U ime živih“ iz Beograda.

Program se završio dodelom zahvalnica učesnicima i počasnim gostima „Brojanice“, a učesnicima iz Italije na Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu u Beogradu, KUD-u “Jelek“ iz Arzinjana, najnagrađivanijem folklornom ansamblu, svi su poželeli mnogo uspeha.

Ova “misija“ čuvara tradicionalnih vrednosti, svetosavske tradicije, maternjeg jezika i folklorne baštine završila se prepodnevnim  izletom na jezeru Lavarone i zajedničkim ručkom gde se druženje nastavilo. Nakon ručka mladi su poveli kolo kome su se pridružili i stariji, bio je to oproštaj do novog druženja.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …