Održan Festival za mlade „LIPA FEST 09“ u Bileći

U organizaciji udruženja „Kulturni centar Bileće“, 01 avgusta 2019. godine je svečano otvorena tradicionalna manifestacija „LIPA FEST 09 MUZEJ BILEĆA“.

FOTO: hercegovinapromo.com

Radi se o muzičkim večerima namenjenim mladima sa gostovanjem poznatih estradnih umetnika iz Srbije i Republike Srpske.  Na poziv organizatora otvaranju manifestacije je prisustvovao i Nebojša Božić, šef konzularne Republike Srbije u Trebinju.

Manifestacija „Lipa fest“  je samo jedan segment kompleksnog  projekta koji  u celosti nosi naziv: Festival za mlade LIPA FEST 09 – „Kulturno-istorijsko naslijeđe, tradicija i običaji Stare Hercegovine“ (ćirilica kao osnov srpskog identiteta). Realizacija navedenog projekta traje praktično osam meseci (maj-decembar 2019.godine)  i obuhvata organizaciju manifestacija u tri države ( Republika Srpska, Srbija i Crna Gora). Najznačajniji i najobimniji deo projekta je posvećen raznim edukativnim sadržajima ( organizovanje radionica i seminara na teme : „Kulturno-istorijsko nasleđe stare Hercegovine“, „ Zaštita i očuvanje srpskog jezika i ćirilice“, „Tradicija i običaji stare Hercegovine“  itd. ).

Generalni pokrovitelj ove manifestacije je Predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović. Svoj doprinos u realizaciji ovog projekta  dale su i mnoge državne institucije i javna preduzeća iz Republike Srpske kao i opštine Bileća i Ljubinje.

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, putem Кonkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …