Održan pripremni sastanak srpske strane Međuvladine mešovite komisije Srbije i Rumunije za nacionalne manjine

U Beogradu je danas u Palati Srbija održan sastanak srpske strane Međuvladine mešovite komisije Republike Srbije i Rumunije za nacionalne manjine. Sastankom su predsedavali Olena Papuga, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog, ko-predsednik Komisije i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, ko-sekretar Komisije.

Sastanku srpske strane su prisustvovali članovi Komisije, predstavnici organa u čijem delokrugu se nalazi ostvarivanje manjinskih prava u Republici Srbiji, ali i predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Daniel Magdu. Tema sastanka su bile konkretne aktivnosti na planu unapređenja prava rumunske nacionalne manjine, sa naglaskom na efikasnije korišćenje mehanizama manjinske zaštite koje država Srbija pruža kroz postojeći zakonodavni okvir, a koji po mišljenju eksperata, u poređenju sa drugim evropskim državama, dostiže viši nivo standarda.

„Već nekoliko meseci u saradnji sa drugim ministarstvima, intezivno radimo na pripremi materijala za zasedanje Međuvladine mešovite komisije Srbije i Rumunije. Na današnjem sastanku srpskog dela komisije, definisali smo brojne preporuke koje se tiču administracije, obrazovanja, medija i sl, sve u cilju prevazilaženja konkretnih izazova sa kojima se suočava naša zajednica u Rumuniji ali i rumunska u Srbiji“, istakao je Gujon.
On je izrazio veliko zadovoljstvo što je na današnjem sastanku bio prisutan i Daniel Magdu predsednik Nacionalnog saveta Rumuna u Srbiji.
„Koristim priliku da celom prijateljskom rumunskom narodu čestitam Nacionalni dan Rumunije koji se slavi danas.“- poručio je direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

 

Check Also

Otkriven spomenik posvećen svim generacijama Srba u Kanadi

Srpska zajednica dobila je spomenik koji je posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali naše …