Održan sedmi dečiji festival ,,Mi smo deca vesela“ u Beču

U prostorijama VHS Meidling 1120 Wien, Längenfeldgasse 13-15 u Beču u organizaciji Kulturno sportskog društva „Bambi“ iz Beča, 7. marta 2020. godine, održan je sedmi po redu, sada već uveliko tradicionalni, dečiji festival pod nazivom „Mi smo deca vesela“.

Od samog osnivanja ovog festivala posvećenog spajanju tradicionalnog, kulturnog i umetničkog nasleđa sa jedne strane i deteta kao najvećeg dara od Boga, upravni odbor i stručni saradnici KSD „Bambi“ ostvaruju jedinstvo između prošlosti i budućnosti, izgrađuju i čuvaju identitet mladima u dijaspori.

,,Ovim festivalom svi zajedno gradimo most kojim kroz igru, pesme, radionice, koreografije i ostale prateće programe. Učimo decu srpski jezik i ostavljamo u amanet nasleđe naših predaka. Ujedno od naše dece učimo kako da sačuvamo neiskvareni pogled i osmeh pun ljubavi, čistog i nevinog srca. Hvala svim kulturno-umetničkim društvima i institucijama koje sa nama to svakodnevno kroz nesebičan rad i trud čine“, izjavio je Aleksandar Saša Stanković, predsednik KSD „Bambi“.

U prvom delu festivalskog dana deca su imala priliku da učestvuju u 6 različitih radionica:

–          Igraonica na temu „Zajedno smo lepši i jači“

–          Literarna radionica „Oblici rimovanja u pesmama na srpskom jeziku“

–          Pevačka radionica na temu „ Izvorno tradicionalno pevanje“

–          Igračka radionica na temu „Srpsko kolo u 3 i u 6“

–          Instrumentalna radionica na temu „Tradicionalni instrumenti na Balkanu“

–          Likovna radionica (2D i 3D perspektiva)

U drugom delu deca su predstavljala svoja kulturno-umetnička dostignuća izvođenjem koreografija pod budnim okom tročlane stručne komisije:

–          Profesor Dragan Janjić

–          Etnomuzikolog Jelena Simić

–          Umetnički direktor KSD“Bambi“ Vladan Radojković

Organizatori su iskazali zahvalnost Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Ambasadi Republike Srbije u Beču na podršci u očuvanju srpske tradicije i identiteta našeg naroda u Austriji i šire.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …