Održana 24. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu u Beogradu

Izvor: nasglas.kd-brdo.com

Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu održana je 8. i 9. juna 2019 u Sava centru u Beogradu, a počela je u subotu, 8. juna,  predstavljanjem svih  društava  učesnika.

Zatim je ansambl „Knjaz Miloš” izveo himnu „Bože pravde”, da bi se potom gostima i publici obratio Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske i predsednik Organizacionog odbora 24. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu. Nenad Milenković je poželeo toplu dobrodošlicu istakavši da se u njegovoj organizaciji Smotra uvek održava u Srbiji. Naglasio je da su ovde svi pobednici, „jer danas je najbitnije da smo svi u našoj domovini”.

U ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i u svoje ime učesnicima, gostima i publici obratio se i Nikola Selaković, generalni sekretar Predsednika Srbije. U svom toplom pozdravu naveo je sledeće: „Ne mogu vam poželeti dobrodošlicu jer ste došli kući. Ali vam mogu poželeti da kući dolazite što češće, da ostajete što duže, i da se svuda gde se u svetu pojavite pronese slava našeg opanka i naše šajkače. Želim vam da čuvate i negujete naš lepi Vukov srpski jezik, a država će vam u tome pomoći”,  rekao je Selaković.

Ansambl „Knjaz Miloš” otpevao je pesmu „Tamo daleko”, a onda su se publici predstavila dva društva u revijalnom nastupu, prvo KUD „Branko Medenica” iz Kosova Polja, koji je svojim nastupom pobrao velike simpatije kod publike. Nakon njih na scenu je stupio i ANI „Abrašević” iz Ciriha, a svoje igračko umeće pokazao je i Nenad Milenković, predsednik društva.

U nastavku programa, koji je u dva dana podeljen u četiri bloka, u takmičarskom delu prvi su uzeli učešće članovi ANIP „Đurđevdansko kolo“ iz Podgorice sa koreografijom „Igre iz Stare Crne Gore”, da bi potom nastupila i ostala društva, njih ukupno 54 u takmičarskom delu i četiri u revijalnom. U programu je tako učestvovalo 58 društava iz različitih zemalja, Švajcarske, Nemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Francuske, Rumunije, Republike Srpske, Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. Za nagrade i prelazni pehar, popularnu statuetu „Šumadinac” koju dodeljuju „Vesti”, a koja je prošle godine otišla u ruke folkloraša KUD „Vuk Stefanović Karadzić” iz Roršaha, takmičilo se oko tri hiljade folkloraša.

U subotnjem programu, u drugom bloku, nastupila su i dva društva iz Slovenije, prvo članovi SPD „Nikola Tesla” iz Postojne, u revijalnom dijelu, sa koreografijom pod nazivom „Stojan se sprema”, autor koreografije Velimir Agovski, muzički aranžman Aleksandra Stepić, a u večernjem delu drugog bloka nastupilo je SKD „Sloga” iz Nove Gorice koje je predstavilo koreografiju „Kad bapne goč u mene srce da iskoči” – igre iz Crne Trave, autor koreografije Milan Glamočanin, muzički aranžman uradio Zdravko Ranisavljević a umetnički rukovodilac ansambla je David Grujić. Za podmlađene ekipe SPD „Nikola Tesla” i SKD „Sloga” bilo je ovo veliko iskustvo i podsticaj za budući rad.

Posle nastupa svih folklornih grupa u subotu uveče nastavljeno je druženje uz orkestar Mome Krstića, koji je takođe pratio nastup ansambla „Knjaz Miloš”.

Nedeljni program, 9. juna, počeo je već u trinaest časova, a u trećem bloku Smotre nastupilo je i treće društvo iz Slovenije, folkloraši KD „Brdo” iz Kranja sa koreografijom koja nosi naziv „Bela nedelja u Gruži”, autor koreografije Slavica Mihailović, muzičkog aranžmana Zdravko Ranisavljević a umetnički rukovodilac ansambla je Milan Glamočanin.

U četvrtom bloku svoje učešće uzela su još dva društva iz Slovenije, prvo SKUD „Vidovdan” iz Ljubljane sa koreografijom „Srpske narodne igre i pesme iz Homolja”, autor koreografije Janko Dimitrijević, muzički aranžman uradio Zdravko Ranisavljević a umetnički rukovodilac ansambla je Željko Krsmanović. Skoro pred kraj programa nastupili su i folkloraši KPSHD „Vuk Karadzić” iz Radovljice koji su predstavili koreografiju po nazivom „Kroz Pirotsko polje”, koju je uradio i postavio Damir Šipovac, muzički aranžman je delo Žanijela Šublje a umetnički rukovodilac ansambla je Sandra Jevtić.

Nakon završenog programa, a u očekivanju da stručni žiri u sastavu: prof. dr Mirjana Zakić, etnomuzikolog, prof. dr Selena Rakočević, etnokoreolog, dr Vesna Bajić Stojiljković, etnokoreolog-etnomuzikolog, Vilma Niškanović, etnolog i Igor Gudić, koreograf, zaseda i pripremi rezultate nastupa folklornih grupa, u auli Sava centra učesnike i posetioce zabavljao je „Allegreto Bend”.

Došlo je vreme i za proglašenje pobednika, kao i dobitnika zlatnih, srebrnih i bronzanih plaketa, kao i specijalnih priznanja. Svi učesnici dobili su zahvalnice za učešće na 24. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, kao i mini statuetu „Šumadinca” i mali tapan. Nakon podele bronzanih, srebrnih i zlatnih plaketa, došlo se na red i na proglašenje sveukupnog pobednika a to su folkloraši ANIP „Oro“ iz Pariza koji su sa koroegrafijom pod nazivom „Ko će tebe ljubo ljubit“, autora Snežane Mitrović i Nikole Brankovića, muzički aranžman Bojan Milinković, osvojili 95,5 bodova ispred SD SC „Štutgart” i SKC „Stevan Mokranjac” Beč, koji su osvojili po 99 bodova. Statuetu „Šumadinac“ pobjednicima ANI „Oro” Pariz“ predao je Dušan Vidaković predsjednik “Nidda Verlag” kompanije koji je u svom obraćanju rekao: „ Draga omladino iz rasejanja i regiona,  čast mi je da dodelim pobedniku pehar  Šumadinac“. Za mene ste večeras svi pobednici, odužili ste se otadzbini, a da li se ona odužila vama to ćemo tek videti”.

Zlatne plakete osvojilo je jedanaest društava i to: ANI „Oro” Pariz (99,5), SD SC „Štutgart” Štutgart (99) SKC „Stevan Mokranjac” Beč (99), SKUD „Vuk Stefanović Karadzić” Šenenverd (98,667), KUD „Zavičaj” Vintertur (98,167), KUD „Borac” Solingen (98), SKUD „Vidovdan” Ljubljana (97,834), FMD „Izvor” Sent Galen (97,833), KUD „Jugos” Minhen (97,833), KUD „Vuk Stefanović Karadzić” Roršah (97,833), KSZS „Salcburg” Salcburg (97,333).

Srebrne plakete osvojilo je dvanaest društava: KUD „Una“, Novi Grad, sa osvojenih 97 bodova, KPSHD „Vuk Karadzić“ Radovljica (96.833), SFD „Homolje“ Gosau (96.667), SNSK „Sloga“ Štutgart (96.5), KUD „Plavi delija“ Veliki Senpetar (96.3234), KUD „Biseri“, Drensi-Pariz (96.333), SKUD „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor (96), KUD „Knez Lazar“ Gmunden (96), KUD „Opanak“ Salcburg (95.833), KUD „Ras“ Lucern (95.667) i KUD „Dobrosav Radovanović Kikac“ Bazel (95.666), KUD „Izvor“ Novi Izenburg (95.666).

Bronzane plakete pripale su: KUD „Sveti Sava“ Cug (95.5), SKD „Sloga“ Manhajm (95.167), KUD „Sloga“ Vićenca (94.833), KD „Brdo“ Kranj (94.667), SKD „Sveti Sava“ FA „Brankovo kolo“ Gepingen (94.5), FA „Šumadija“ Milvoki (94.167), KHD „Kolo“ Frankfurt (94.167), KUD „Jovan Jovanović Zmaj“ Feldkirh (94), KUD „Srbija“ Dortmund (94), KUD „Ilićka“ Brčko (93.833) i SKSK „Nikola Tesla” Linc (93,667).

Medijski pokrovitelj Smotre dnevni list „Vesti” svim učesnicima dodijeli je specijalne zahvalnice, kao i osam specijalnih nagrada.

ANIP „Oro” iz Pariza pripala je specijalna nagrada za nošnju – kostim, za najboljeg instrumentalnog solistu izabran je KUD „Una“, a najbolja grupa pevača je iz FMD „Izvor“ iz Sent Galena. Specijalnu nagradu za najbolji aranžman dobio je SKC „Štutgart” iz Štutgarta, za predstavljanje najbliže izvornom stvaralaštvu „Vuk Stefanović Karadzić“ iz Roršaha, a za istraživanje u oblasti srpskog plesa i nošnju KUD „Sveti Sava“ iz Cuga. Specijalnu nagradu za najbolju novu koreografiju dobilo je KUD „Borac“ iz Solingena. Po oceni stručnog žirija najuigraniji ansambl bio je „Jugos“ iz Minhena. Za najboljeg mladog solistu ansambla plaketu je odneo KUD „Plavi delija“ iz Velikog Sempetra u Rumuniji.

Sledeća. 25. evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu održaće se 30. i 31. maja 2020. godine u Parizu.

Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu tradicionalno podržava ovu manifestaciju.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …