Održana Evropska smotra srpskog folklora

U Banjaluci je 19. i 20. maja 2018. godine održana 23. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba iz regiona, koja se tradicionalno održava svake godine u maju.

Na ovogodišnjoj smotri učestvovalo je 60 kulturno-umetničkih društava iz 14 evropskih zemalja kao i prvi put iz SAD, KUD „Šumadija“ iz Milvokija i KUD „Dukati i Biser“ iz Čikaga, kojima je dodeljena specijalna nagrada za najbolji ansambl po ukusu publike. Pre svečanog otvaranja održan je defile učesnika, od Narodnog pozorišta u centru grada do tvrđave Kastel.

Ova 23. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu najmasovnija je do sada, sa više od 3000 učesnika. Smotru je otvorio ministar prosvete i kulture Republike Srpske, dr Dane Malešević. Smotri su prisustvovali Zlatan Klokić, ministar za ekonomsku i regionalnu saradnju kao i Darko Ćulum, direktor policije RS. U ime Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu – Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije prisutnima se obratio Vukman Krivokuća.

Na kraju smotre po tradiciji su dodeljeni pehari i diplome. Sveukupni pobednik je KUD „Vuk Stefanović Karadzić“ iz Roršaha – Švajcarska. Pobednici su dobili prelaznu skulpturu „Čiču“ koju im je uručio ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske gospodin Zlatan Klokić, dar medijskog pokrovitelja „Frankfurtskih vesti“.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …