Održana svečanost Prosvjetine škole u Beču

Izvor: SPKD Prosvjeta Austrija

Kao i prethodnih godina, Prosvjetina škola srpskog jezika je krajem juna završila svoju školsku godinu. U Hramu vaskrsenja Hristovog u Beču u nedelju, 30. juna 2019. godine polaznicima škole svečano su uručena svedočanstva i diplome o pohađanju.

Ovom svečanošću završena je šesta školska godina ovog projekta dopunske nastave. Ranije u okviru Vidovdanskih svečanosti, diplome i svedočanstva dobili su i đaci Prosvjetinih razreda u  crkvama u Lincu i St. Poltenu.

Dodeli su prisustvovali, osim đaka, roditelja i gostiju i svi Prosvjetini pedagozi na čelu sa predsednikom Društva,  prof.  Srđanom Mijalkovićem. Iako je veliki broj đaka bio odsutan, jer mnogi su već krenuli na odmore ili u maticu, prisutni su bili odlično raspoloženi. Posebni gosti bili su predstavnik Crkvene opštine  Luka Mitrović i otac Jovan Govedarica iz hrama Sv. Save,  koji je pohvalio rad Prosvjete i pozvao prisutne da podrže školu.

Srđan Mijalković je zahvalio deci, roditeljima i gostima na saradnji i pozvao ih da i naredne godine budu deo Prosvjetnih kulturnih i obrazovnih  aktivnosti. Posebno je zahvalio Episkopu Andreju, sveštenstvu i svim hramovima SPC u Beču i Austriji koji podržavaju ovaj projekat od samog početka. Podsetio je da  školu nije lako održavati, ali da ipak postoji podrška iz dijaspore i matice, posebno od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

On je pozvao i predstavnike srpskih klubova u Beču i Austriji da podrže ovaj projekat, da se uključe u rad škole i pošalju svoju decu da uče srpski jezik, jer ovo je dopunska škola za svu decu srpskog porekla u Austriji, kao i za sve one koji žele da nauče srpski jezik na pravi način.

Uz ostale pedagoge, nastavnice srpskog jezika Suzana Milovanović, Aleksandra Tanasković  i Vesna Špirić bile su presrećne jer je tim Prosvjete  zajedničkim radom uspeo  da deci srpskog porekla približi jezk, pismo i kulturu svog naroda. Njihova misija nastaviće se i naredne godine, nadati se, sa još većim brojem đaka.

Istovremeno se završio rad Malog hora Prosvjete, Likovnog razreda, kao i nastava predškolskog razreda – Male pričaonice, čiji je zadatak da deci od tri do šest godina kroz igru i kreativno približi srpski jezik, kako usmenim tako i pismenim putem. Iako je to početni nivo učenja srpskog jezika, veoma je važan jer se deca upoznaju sa osnovama jezika i pisma od malih nogu. Zato nastavnice  Bojana Petrić, Ivana Milovanović i Bosiljka Krstić sa zadovoljstvom pristupaju radu sa dečicom ovog uzrasta.

Na inicijativu oca Jovana prisutni su na kraju zajedno otpevali „Mnogaja ljeta“ i rastali se s obećanjem da se ponovo susretnu u septembru u novoj sezoni Prosvjetine škole!

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …