Održane 99. Šantićeve večeri poezije u Mostaru

Šantićeve večeri poezije koje su organizovali SPKD „Prosvjeta“ – Gradski odbor Mostar i SPKD „Gusle“ održane su od 6. do 28. oktobra 2018. godine uz bogat sadržaj i raznovrsne programe. Ovogodišnje Šantićeve večeri poezije odvijale su se u znaku dva jubileja 150 godina od rođenja pesnika i 50 godina postojanja Književne nagrade „Aleksa Šantić“.

Manifestacija je počela pomenom pesniku na Srpskom pravoslavnom groblju „Bjelušine“, nakon čega je svečano otvorena u Narodnom pozorištu Mostar, gde je kasnije održana i predstava „Priča o pjesnicima“ posvećena laureatima Književne nagrade „Aleksa Šantić“ od 1968. do 2018. godine. U okviru ovogodišnje manifestacije organizovano je Veče sevdaha, starogradkih pesama i Šantićevih komponovanih pesama uz poeziju Mike Antića i Duška Trifunovića. Održana je promocija knjige „Okupljanje porodica Bilić, Dokić, Jelačić, Peško i Šain u Mostaru i dodela „Prosvjetine“ stipendije „Vladimir Ćorović“ umetnicima i stipendistima, a odigrana je i monodrama „Ima neka tajna veza“ Milana Dimića. Priređena je likovna izložba akademskog slikara Zdravka Krulja, Šantićevo veče u Nevesinju, predstava „Ostajte“ Nezavisnog udruženja Banja Luka, izložba dokumentarne građe „Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada „Aaleksa Šantić“, kao i koncert Mešovitog hora „Sloga“ Sarajevo. Svečanom Otvaranju su prisustvovali Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ministar kulture i obrazovanja u Vladi Hercegovačko neretvanskog kantona Rašid Hadzović, savetnik potpredsednika Federacije BiH Salem Marić, predstavnici iz kulturnog i javnog života Mostara i građani.

Na poziv organizatora 99. Šantićevih večeri poezije, konzul-žeran Marija Bakoč je proglasila otvorenom navedenu manifestaciju i tom prilikom navela da Republika Srbija i Ministarstvo spoljnih poslova odnosima sa Srbima u regionu pridaju izuzetan značaj o čemu, između ostalog svedoče podrške u realizaciji brojnih projekata iz oblasti kulture, koji neguju očuvanje nacionalnog identiteta, jezika, kulture i običaja Srba. Konzul Marija Bakoč je navela da je jedan od znamenitih Srba iz Hercegovine Aleksa Šantić, koji je imao značajnu ulogu u kulturnom i nacionalnom uzdizanju Mostara, a da je svojim radom ostavio neizbrisiv pečat u kulturnom i javnom životu grada, naglasivši da je njegova veličina u svestranosti, velikoj dozi spremnosti na samopožrtvovani rad za dobro svog naroda i ljubav prema drugim narodima. Marija Bakoč je istakla značaj postojanja SPKD „Prosvjete“ i SPKUD „Gusle“, kao udruženja Srba sa stogodišnjom tradicijom u negovanju prosvetne, nacionalne, književne i kulturne baštine Srba.

Dodelom nagrade „Aleksa Šantić“ ovogodišnjem dobitniku književniku iz Dubrovnika Luki Paljetku zatvorene su 99. Šantićeve večeri poezije u Mostaru. Paljetak je nagradu dobio jednoglasnom odlukom Upravnog odbora SPKD „Prosvjete“, na osnovu mišljenja stručnog žirija.

Organizatori 99. Šantićevih večeri poezije su na završnoj večeri uručili zahvalnice za izuzetan doprinos ovoj kulturnoj manifestaciji, pre svih, zahvalnica je dodeljena Vladi Republike Srbije.

Projekat ,,99. Šantićeve večeri poezije u Mostaru“ je sufinansiran na konkursu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …