Održani 24. Majski susreti pisaca dijaspore u Frankfurtu na Majni

Izvor: sedmica.de

U Frankfurtu na Majni od 10. do 12. maja 2019. godine, održani su 24. Majski susreti pisaca dijaspore, u organizaciji Udruženja pisaca „Sedmica“, književne zajednice Udruženja književnika Srbije.

Na ovoj tradicionalnoj književnoj manifestaciji, jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija van granica matice, odazvao se veliki broj pesnika i pisaca, kao i predstavnika javnog i kulturnog života iz više zemalja Evrope.

Trodnevna manifestacija otpočela je 10. maja svečanim prijemom u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu na Majni. Generalni konzul, Branko Radovanović, poželeo je dobrodošlicu svim gostima Majskih susreta pisaca dijaspore i prijatan trodevni boravak u Frankfurtu.

U Generalnom konzulatu, gosti Majskih sureta imali su priliku da prisustvuju otvaranju izložbe slika  Lasla Kolara, slikara iz Beograda. Postavka slika biće izložena u konzulatu sedam dana a nakon toga publika će imati priliku da poseti izložbu ovog slikara u galeriji „Vest-Kunst Nid“ u Frankfurtu.

Drugog dana Susreta pisaca održana je centralna svečanost „Majska pesnička noć“ u „Srpskom kulturnom centru“ u Ofenbahu. Program je otvorio mladi pesnik Vladimir Mišović stihovima Ljubivoja Ršumovića „Zdravica narodu srpskom“.

Goste i učesnike programa  pozdravili su Vladimir Rajić, konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu, Marija Laban-Urošević, podpredsednica Centralnog Saveta Srba u Hesenu, Novica Sovrlić, predsednik Književnog društva Kosova i Metohije i potpredsednik Udruženja Književnika Srbije, kao i predsednik Udruženja pisaca „Sedmica“ Ljubiša Simić iz Frankfurta.

U prvom delu programa učestvovali su učenici literarne sekcije „Ršum škola“ koju vode članovi Udruženja pisaca „Sedmica“, Zlata Ikanović i Ljubiša Simić, zatim učenici „Male škole ćirilice“ iz Frankfurta i učenici dopunske nastave na maternjem jeziku u Hesenu, koji su svojim recitacijama napravili odličan uvod u Majsku pesničku noć. Program su muzički upotpunili Petar Gojković, profesor muzike i klarineta iz Pariza, Aleksandar Bakal iz Ofenbaha na harmonici, Aleksandra Katić iz Milhajma, Dejan Predić iz Ofenbaha na klavijaturi i hor Literarne sekcije „Ršum škola“.

Ovom prilikom je Slavica Mastikosa, predstavila dvojezičnu knjigu na srpskom i nemačkom jeziku „Kikicin pogled na svet“, mlade pesnikinje Anđele Dimitrijević (9) iz Beograda, koju su objavili „Srpska kuća“ iz Požarevca u Udruženje pisaca „Sedmica“. Ljubiša Simić je ukratko predstavio i najavio promociju prve zbirke poezije „Tebi s ljubavlju“ Gordane Pirel-Zejnelagić, pesnikinje iz Virzburga.

U okviru programa Majske pesničke noći dodeljeni su zlatni, srebrni i bronzani Orfej za  najbolje neobjavljene pesme za odrasle i Bambi Orfej za neobjavljenu pesmu za decu.

Stručni žiri u sastavu Novica Sovrlić, Aleksandar Urošević i Aćim Višnjić, doneo je sledeću odluku:

– Zlatni Orfej pripao je Zorki Čordašević iz Frankfurta;

– Srebrni Orfej pripao je dr Draganu Jakovljeviću iz Budimpešte;

– Bronzani Orfej pripao je Aleksandru Saši Jovanoviću iz Ešborna kod Frankfurta;

– Bambi Orfej pripao je Dragani Meseldziji iz Budimpešte.

U kategoriji poezije za odrasle, pohvaljeni su Milorad Miki Milenković iz Ofenbaha, Slavica Mastikosa iz Beograda i Živko Vujić iz Banjaluke.

Program je nastavljen pesničkim vatrometom afirmisanih pisaca iz Beograda, Banja Luke, Budimpešte, Pariza, Podgorice i više gradova Nemačke.

Učesnici ovogodišnjih Majskih susreta pisaca dijaspore bili su:

Novica Sovrlić iz Kosovske Mitrovice, Bećir Vuković iz Podgorice, Živko Vujić iz Banja Luke, Slavica Mastikosa iz Beograda, dr Dragan Jakovljević iz Budimpešte, Dragana i Zoran Meseldzija iz Budimpešte, dr Predrag i Dragojla Nenadić iz Beograda, prof Petar Gojković iz Pariza, Desa Burazor Aslanidis iz Štutgarta, Zdravko Lazarević iz Baden Badena, Gordana Pirel-Zejnelagić iz Virzburga, Milanka Stanković iz Hanovera, Ljubica Perkman iz Rodgau, Milorad Miki Milenković iz Ofenbaha, Zlata Ikanović iz Hojsenstama, Aleksandar Saša Jovanović iz Ešborna i Aćim Višnjić, Branimir Mitrović, Zagorka Bunthornsade, Zorka Čordašević, Radmila i Vladimir Mišović, Aleksandra Botić i Ljubiša Simić iz Frankfurta.

Program je vodila Radmila Mišović.

Majski susreti pisaca dijaspore završeni su 12. maja promocijom knjiga u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu. Nakon liturgije u čast Svetog Vasilija Ostroškog  održana je zajednička promocija romana „Sveti štap“ Živka Vujića, književnika iz Banja Luke i zbirki pesama „Zlato Zvečana“ i „Sedam pečata“ Novice Sovrlića, književnika iz Kosovske Mitrovice.  O knjigama su govorili  Slavica Mastikosa iz Beograda, Aćim Višnjić i Ljubiša Simić iz Frankfurta.

Posebna zahvalnost za finasijsku podršku i uspešnu realizaciju programa Majskih susreta pisaca dijaspore pripada Ministarstvu spoljnih poslova – Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Zadužbini „Dr Maršner“ (Dr. Marschner Stiftung) i dnevnom listu „Vesti“ za medijsko pokroviteljstvo.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …