Održani prvi „Gospojinski susreti“ u Beču

Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Beču i SPKD Prosvjeta Austrija organizovali su proteklog vikenda niz duhovnih kulturnih manifestacija povodom predstojećeg praznika Rođenja Presvete Bogorodice „Male Gospojine“.

otvaranje_susreta_otac_pantic_predsednik_mijalkovic

Svi programi održani su od petka 16. do nedelje 18. septembra u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Beču, uz veliku podršku SPKD Prosvjeta Austrija.

Svečano otvaranje prvih „Gospojinskih susreta“ započelo je u petak uveče, toplim pozdravom i besedom starešine hrama, oca Petra Pantića, a potom su održani tradicionalni „Duhovni razgovori“ o knjizi „Latice jednoga cveta“ o Dijani Budisavljević. Autorka, dr Vjera Rašković-Zec je nadahnuto govorila o knjizi, a muzički ukras programa bila je solistkinja Biserka Vasić, koja je prigodnim pesmama doprinela dostojanstvenoj atmosferi skupa. Akademski slikar iz Beograda Katarina Ivanović, poklonila je Hramu dve umetničke slike, a za posluženje su se pobrinule članice novoosnovanog „Kola srpskih sestara“ iz Beča.

marijo_slavnaU subotu, 17 septembra održano je Muzičko-poetsko veče: „Marijo slavna“. Prvi samostalni koncert imao je „Mali hor Prosvjete“, a pesnikinja Svetlana Matić, čitala je stihove iz njene knjige „Majka“. Talentovana Zorica Vulić izrecitovala je svoju pesmu posvećenu Bogorodici, a nastupila je i gošća iz Beograda, kaligraf Tanja Janković koja je govorila o kaligrafiji i značaju ćirilice za sve one koji žive u dijaspori. Goste je pozdravio i domaćinima se zahvalio predsednik Prosvjete, Prof. Srđan Mijalković, a između ostalih zvanica posebno toplo je pozdravio gospođu Tanju Santrač, novog konzula DKP Srbije u Austriji.

U nedelju, 18. septembra, posle svete Liturgije i sečenja kolača održan je svečani ručak za goste i prijatelje Hrama. Prisustvovao je veliki broj zvanica, sveštenstvo, a počasni gost bio je grčki Mitropolit Vaseljenske patrijarhije u Beču, njegovo preosveštenstvo Arsenios (Kardamakis) koji je biranim rečima pozdravio prisutne i čestitao nadolazeći praznik.

Humanitarni deo programa zaokružila je prodajna izložba radova polaznika „Prosvjetine radionice kaligrafije“ koja se održavala od petka 16., do nedelje 18. septembra u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice. Radionicu je vodila pedagog i kaligraf iz Beograda, Tanja Janković, rezultati su bili odlični, a sav prihod od prodajne izložbe radova učesnika, kao i knjiga koje su donirale Prosvjetine autorke Vjera Rašković Zec i Svetlana Matić će biti upotrebljen za obnovu Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Beču. Organizatori se nadaju da ova uspešna manifestacija postane nova lepa tradicija bečkih Srba.

mali_hor_prosvjete

zajedno-sa-cirilicom

PR. Prosvjeta Austrija, BEČ 19.09. 2016.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …