Održani XIX Majski susreti pisaca dijaspore

izvor: RTS

Devetnaesti „Majski susreti pisaca dijaspore“ okupili su brojne književnike iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Italije, Francuske i Švajcarske. Pesnička nagrada „Zlatni Orfej“ pripala je Nikoli Šuici iz Pariza za pesmu „Da li višnje zriju na Kosovu“.

majski-susreti-pisaca-dijaspore

Srpski književnici iz zemalja centralne i zapadne Evrope, sastali su se 19. put u Frakfurtu, na tradicionalnim Majskim susretima pisaca dijaspore. Književnoj smotri koju u gradu na Majni tradicionalno organizuje tamošnje Udruženja pisaca Sedmica, prethodilo je otvaranje izložbe umetničkih fotografija, autora Ivana Jakšića, člana Udruženja umetnika Krug iz Budimpešte.

Spomenka Alečković, predsednica Udruženja Umetnost zapadnog Nida iz Frankfurta, koje je organizator ove izložbe, kaže da oni okupljaju šezdesetak umetnika srpskog porekla, ali i Nemaca, Španaca, Italijana i pripadnika drugih nacionalnosti.

„Organizujemo i umetničke izložbe, od slikarstva, preko instalacija, do skultura“, napominje gospođa Alečković.

Tokom završne večeri Majskih susreta pisaca, nekoliko stotina posetilaca i učesnika, imalo je prilike da uživa u pravom vatrometu poezije, kako su domaćini nezvanično nazvali ovu smotru.

Na Majskim susretima pisaca dijaspore, pesnička nagrada Zlatni Orfej ove godine pripala je Nikoli Šuici, pesniku i satiričaru iz Pariza, za pesmu Da li višnje zriju na Kosovu. Srebrni Orfej dobio je pesnik Ljubiša Stanković-Tiša iz Kronberga (Nemačka), za pesmu Sunce, dok jeBronzani Orfej osvojio Aleksandar Jovanović iz Ešborna (Nemačka), za pesmu Za sada bez dobrog naslova. Pohvale su pripale Ranki Todorović-Grubešić, pesnikinji iz Pariza, Dragoslavi Veljković-Madžar i dr Vlađi Bakić-Milić, pesnikinjama iz Frankfurta. Žirijem za dodelu nagrada predsedavao je akademik Matija Bećković.

Predsednik Udruženja pisacaSedmica Ljubiša Simić, kaže da su tokom proteklih devetnaest godina,Majski susreti pisaca dijasporeizrasli u jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u srpskom rasejanju u Evropi.

„Mi okupljamo pisce iz čitave evropske dijaspore i dodeljujemo književne nagrade – zlatni, srebrni i bronzani Orfej. Ove godine imamo čast da nam je počasni gost akademik Matija Bećković“, kaže Ljubiša Simić.

Potpredsednica ovog udruženja Ruža Mijović-Šorić, rekla nam je da su se Srbi u Nemačkoj dobro integrisali, ali da je dužnost svih koji se bave umetnošću i javnim poslom, da doprinesu da se naši sunarodnici van matice ne asimiluju, već da sačuvaju svoj kulturni i nacionalni identitet i svoje poreklo.

Ovom prilikom svečano je potpisan protokol o saradnji budimpeštanskog Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj i frankfurtskog Udruženja pisaca Sedmica.

Prema rečima direktora centra iz Mađarske Milana Đurića, ova saradnja intenzivno traje već tri godine, a potpisivanjem protokola se i ozvaničava.

I na ovogodišnjim Majskim susretima pisaca dijaspore, svoja novija ostvarenja predstavili su mnogi srpski književnici iz rasejanja, a publika je imala prilike da se upozna i sa nedeljnikom koji na srpskom jeziku izlazi u Mađarskoj, kao jedan od naših najstarijih listova.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …