Ojačati najviše telo dijaspore

Izvor: Frankfurtske vesti

Na nedavno održanoj Skupštini dijaspore i Srba u regionu u Beogradu za njenog potpredsednika izabran je velikom većinom glasova Zvonimir Jovanović, delegat iz Švajcarske. Kako on sagledava, ovogodišnji skup dijasporaca u matici i šta je po njegovom mišljenju najbolje što je ovaj skup doneo, prilika je da naši čitaoci saznaju čitajući ovaj tekst.

– Imajući u vidu kakve su prethodne Skupštine bile, ovo je sigurno najuspešnija do sada, jer smo usvojili i doradili Poslovnik o radu, izabrali novo rukovodstvo, i na kriju jednoglasno usvojili zaklučke koje ćemo dalje proslediti nadležnim institucijama.

Jovanović smatra da se u narednom periodu mora institucijalno ojačati najviše telo dijasporaca jer je činjenica da do sada nije imalo neke veće ingerencije, zato su predložili da se pojedine odrebe Zakona o dijaspori promene.

– Predložili smo izmenu nekih odredbi Zakona o dijaspori i ukoliko ih nadležni organi odobre, ubuduće ćemo zatražiti pravo na elektronsko glasanje kao i zahtev da imamo naše predstavnike u republičkom parlamentu veli Jovanović i dodaje:

– Mislim da je ovoga puta sve bilo transparentno i javno i svi smo dali svoj doprinos da tako bude. On takođe smatra da je njegovim izborom na novu funkciju, nagrađena čitava dijaspora u Švajcarskoj, za sve ono što je uradila za maticu u poslednjih 20 godina.

[blockquote_left] Podrška Irineja

Jovanović objašnjava da su delegati već prvog radnog dana Skupštine zatražili ponovo vraćanje Ministarstva za dijasporu i svoj pismeni zahtev predali predsedniku Narodne Skupštine Republike Srbije Nebojši Stefanoviću. Ovaj predlog podržao je i patrijarh srpski Irinej i lično to saopštio delegatima na prijemu u Patrijaršiji uz napomenu da bi ponovo valjalo da Ministarstvo dijaspore i vera budu zajedno [/blockquote_left]

– I za mene izbor za potpredsednika Skupštine je velika čast ali i obaveza. Trudiću se da opravdam poverenje koje mi je ukazano i na najbolji način odgovorim funkciji koja mi je poverena. On se zahvalio u ime delegata Švajcarske na konstruktivnom radu kako ljudima iz Kancelarije na tehničkoj i drugoj pomoći koju su im pružili u vreme održavnje Skupštine.

On je dalje kazao da su kao i ranije sva tri delegata bila aktivna na
Skupštini, jer su se prethodno dogovorili ko će i šta izneti, ono što je bio zahtev njihove baze. Delegat Marković je izneo predlog da se ustanovi nagrada Arčibald Rajs za sve strance koji nas podržavaju, izneo je zahtev finansiranja privatnih dopunskih škola i tražio je odgovor zašto se povlači Generalni konzul iz Ciriha.

Boban Petković je zatražio uvođenje veronauke u dopunske škole, a Zvonimir Jovanović je pitao, kad će Srbima sa Kosova i Metohije biti dozvoljeno da putuju u EU bez vize i zatražio da se to pitanje pokrene u razgovorima u Briselu, jer bez te mogućnosti nisu svi građani Srbije ravnopravni. Takođe je zatražio da FK „Srbija“ iz Ciriha dobije pravo takmičenja za Kup Srbije.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …