Okrugli sto „Izborno pravo i dijaspora“

U beogradskom Medija centru u organizaciji „Kuće pravde Strazbur“ i partnerskih organizacija održan okrugli sto na temu „Izborno pravo i dijaspora“.  O razlozima zbog kojih srpski građani u inostranstvu u dovoljnoj meri ne koriste pravo glasa govorili su Predrag Savić, advokat – moderator okruglog stola, Đorđe Vuković iz Cesida, Vukman Krivokuća, iz Uprave za sradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Miljkan Karličić, advokat,  Miloš Veselinović, predstavnik portala Pro Bono za besplatnu pravnu pomoć, Rade Erkić iz Pravedne Srbije.

Kuca-pravde-Strazbur-09
izvor: Medija centar, Beograd

Advokat Miljkan Karličić je između ostalog govorio o pozitivnom zakonodavstu koje Republika Srbija ima, izlažući tok izbornog postupka u inostranstvu i procedure za upis u birački spisak državljana koji će glasati u inostranstvu. Karličić je pozivajući se na Ustavno pravo državljana Srbije da glasaju bez obrzira na to gde se nalaze, izneo i nekoliko predloga koji bi nakon izmena zakonske regulative mogli brojčano da unaprede odziv birača u inostranstvu: omogućiti podnošenje zahteva za upis u birački spisak glasača u inostranstvu elektronskim putem, glasanje putem interneta, osnivanje posebnog biračkog odbora za ovaj vid glasanja, formiranje posebne izborne jedinice za dijasporu sa predstavnikom u Narodnoj skupštini, otvaranje glasačkih mesta izvan diplomatsko – konzularnih predstavništava.

Đorđe Vuković iz Centra za slobodne izbore i demokratiju je ukazao na to da je za uvođenje glasanja na daljinu u Estoniji bilo potrebno deset godina i postavio načelno pitanje da li onima koji žive u inostranstvu, a nemaju prebivalište u Srbiji treba dozvoliti glasanje. Vuković je rekao da direktive Saveta Evrope i Venecijanske komisije pokazuju da državljanstvo gubi, a da prebivalište dobija na snazi prilikom omogućavanja prava glasa. On je ocenio da postoji otvorena dilema da li samo državljanstvo može da bude osnov za pravo glasa. „Uvek se uvode dodatni kriterijumu i oni su različiti od zemlje do zemlje. Kod nas postoji kriterijum prebivališta i punoletstva“, objasnio je Vuković i dodao da državljani koji žive u dijaspori ne mogu da glasaju na lokalnim izborima u Srbiji.

Rade Erkić je na osnovu nereprezentaivne onlajn ankete izneo osnovne razgloge zbog kojih građani Srbije u inostranstvu ne koriste pravo glasa. U Australiji 30 % ispitanika navodi neinformisanost, dok čak 70% navodi nezainteresovanost prevashodno zbog troškova koje donosi udaljenost biračkih mesta. U Evropi 10-15% navodi neinformisanost, dok ostatak ispitanika navodi nezainteresovanost i udaljenost biračkih mesta.

Vukman Krivokuća je, iz perspektive dugogodišnjeg poznavaoca srpske dijaspore, istakao novčana sredstva koje dijaspora svake godine šalje u Srbiju u vidu doznaka i naglasio značaj učešća dijaspore u političkom životu matice. Krivokuća je ukazao na potrebu vršenja popisa dijaspore i istakao uverenje da bi građani Srbije u inostranstvu u većoj meri glasali ukoliko bi im zakonska regulativa omogućila da imaju predstavnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Medijski sponzor okruglog stola je „Srpski glas“ iz Australije.

Projekat „Izborno pravo i dijaspora“ je sufinansirala Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …