„Oluja“ jedan od najvećih pogroma srpskog naroda

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je na obeležavanju Dana sećanja na stradanje i progon Srba na mostu kod Sremske Rače, da je „Oluja“ bila strašan zločin i da Srbija to više neće da krije.

view_image (2)

Vučić je 4. avgusta na početku obeležavanja Dana sećanja, koji je započeo simboličnim susretom sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i spuštanjem u Savu venaca u znak sećanja na sve postradale Srbe, istakao da „Oluje“ treba da se stide oni koji su je počinili.

Nadam se da će Srbija od sada moći slobodno da kaže da je to bio zločin, naglasio je premijer i poručio da se zločin mora oprostiti, ali da nikako ne sme i ne može da se zaboravi.

On je istakao da je u novijoj srpskoj istoriji teško naći tužniji dan od 5. avgusta, kada se pre 20 godina desila „Oluja“.

Danas, kako je naglasio, odajemo počast žrtvama, a njih je više od 2.000 ubijenih i nestalih u jednom od najvećih pogroma srpskog naroda u njegovoj stradalničkoj prošlosti.

Želim da reči mržnje, sukoba i osvete ne budu te koje će obeležiti današnji dan. Sa Hrvatskom imamo mir, čuvaćemo ga i želeti najbolje odnose u budućnosti, poručio je Vučić i izrazio nadu da će dve zemlje brzo biti i dobri prijatelji u zajedničkoj kući EU.

Ali danas, odavde, šaljemo svetu jasnu poruku da se zločin mora oprostiti, ali ne može se i ne sme zaboraviti – i to baš na ovom mestu, gde su Republika Srpska i Republika Srbija ujedinjene u bolnoj tuzi, na mestu koje je pregazilo 250.000 prognanih Srba u strahu da ih ne pregazi hrvatska, kako neki kažu oslobodilačka čizma, naveo je premijer.

On je ocenio da je ovaj dan previše težak za velike reči i pomenuo imena nekih od prognanih, koji su deo strašne statistike od više od 250.000 imena koja su nestala, ili su proterana u avgustu 1995. godine.

view_image

Vučić je rekao da je za taj spisak žrtava potrebno ispisati 4.000 stranica i šest dana i noći da se one pročitaju.

Dođe mi kada to znam da pitam one koji taj pogrom slave dva dana – zašto ne slavite šest dana i noći, tako ćete bar moći da se setite svakoga koga ste proterali i da ga proslavite pojedinačno, poručio je premijer.

Dodik je istakao da ne treba da se obesmišljava i negira Republika Srpska, jer u RS niko ne obesmišljava i ne negira Bosnu i Hercegovinu.

Srbi su uvek želeli mir, rekao je Dodik i poručio da svi znaju šta je BiH, te da to niko ne treba da objašnjava Republici Srpskoj.

On je podsetio na to da je Srbija uvek bila utočište za sve Srbe koji su plaćali visoku cenu zablude koja se zvala Jugoslavija, od Slovenije, preko Hrvatske, BiH, Kosova, Makedonije, pa do Crne Gore.

Dodik je poručio da napori svih u regionu treba da budu usmereni ka miru, i okrenuti ka evropskim civilizacijskim vrednostima.

Tokom obeležavanja Dana sećanja intonirane su himne Srbije i Republike Srpske, a parastos za sve stradale Srbe služio je patrijarh srpski Irinej.

view_image (1)

Prisutnima se obratila i devojka iz kolone Đurđica Popović, koja je podelila svoja sećanja iz 1995. godine.

U okviru manifestacije održan je i umetnički program pod nazivom „Naša je tuga…velika“ u izvođenju studenata Akademije umetnosti iz Banjaluke.

Centralnoj državnoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe prisustvovale su vlade Republike Srbije i Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Republike Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora, kao i brojni građani.

Check Also

Dani srpske kulture u Temišvaru

Javnom tribinom pod nazivom „230 godina od Temišvarskog sabora“ i predstavljanjem knjige „Arhijereji Temišvarske eparhije“, …