Omaž Simu Matavulju u Herceg Novom

U dvorani „Park“, u Herceg Novom,  u četvrtak 29. novembra 2018. godine, održano je književno veče posvećeno Simu Matavulju, u organizaciji Srpskog prosvetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“.

O književnom stvaralaštvu i životu Sime Matavulja govorile su profesorice srpskog jezika i književnosti Branka Banićević, Vinka Perišić Šarenac kao i predsednica SPKD „Prosvjeta“ Olivera Doklestić.

Obraćajući se prisutnima predsednica SPKD „Prosvjeta“ Olivera Doklestić je istakla da se književno veče organizuje u znak sećanja na Simu Matavulja (obeležavanje 110 godina od njegove smrti). Doklestić je naglasila da je Sima Matavulj svoje književno stvaranje započeo upravo u Herceg Novom za vreme dok je bio profesor u Srpskoj zakladnoj pomorskoj školi na Srbini (Herceg Novi). Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u u Herceg Novom, manifestaciji je prisustvovao konzul žeran Zoran Dojčinović.

Banićević i Perišić Šarenac su istakle da je čitanje Matavuljevih dela posebno zanimljivo u Herceg Novom, kako zbog realističnog stila pisanja, tako i zbog „rekonstrukcije u mislima“ Herceg Novog i njegovih žitelja u drugoj polovini devetnaestog veka.

Manifestaciju je putem konkursa podržala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

 

Check Also

Selaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je Srbima u Čikagu da su državi Srbiji, kao …