Oni znaju kako se čuva tradicija

Izvor: dijaspora.tv

Tradicionalana manefestacija „Kviz znanja i revija stvaralaštva srpske dece u Austriji“ uspešno je završena uručivanjem pehara, medalja i zahvalnica takmičarima i klubovima. I ovog puta, pobedilo je drugarstvo i ljubav prema otadzbini.

čuvanje tradicije

38. Kviz znanja i i revija stvaralaštva srpske dece u Austriji“, okupila je 23. novembra u Beču, ukupno 320 takmičara, dece uzrasta do 15 godina, sa teritorije čitave Austrije.

Organizator manifestacije Savez Srba u Austriji i ovogodišnji domaćin Zajednica srpskih klubova u Beču, svojski su se potrudili da svi učesnici i roditelji, ponesu najlepše utiske sa jučerašnjeg događaja. Iako se odvijalo pravo takmičenje u 8 kategorija i dodeljene dodatne specijalne nagrade, opšti utisak je da su pobedili,ne pojedinci, već drugarstvo i ljubav prema otadzbini.

Takmičenje i plasman

U prvom delu manifestacije održan je „Kviz znanja“ u više oblasti: opšte znanje o Austriji, istorija i geografija Srbije i Republike Srpske, srpski jezik i književnost i pravoslavna veronauka. Kreativci su se pokazali u disciplinama crtanje, vajanje, imitacija i recitovanje, a mali muzičari u takmičenju muzičara – instrumentalista. Vrhunac manifestacije je bio takmičenje folklornih ansambala, koji je oduševio prisutne i izmamio najviše aplauza. O plasmanu je odlučivao žiri u sastavu: Dragana Karakaš, Marijana Radić i predsednik žirija Srđan Mijalković. Program je vodila Mileva Vrećić Čekić. Pokrovitelj manifestacije bio je ÖGB Austrijsko udruženje sindikata.

„Značaj manifestacije se bazira na tome da sva deca bez obzira koja su njihova interesovanja, mogu doći do izražaja. Ovo je prilika da sav taj polet i znanje koja deca poseduju, bez da ga posebno uvežbavaju u klubovima, imaju mogućnost da to i pokažu na pravi način.“ – izjavio je Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji, za Dijasporu TV.

„Očuvanje tradicije, jezika i kulture na jednom mestu je veoma značajno i nešto na šta svi možemo biti ponosni, i učesnici i Savez. To je najveći značaj i simbolika ove manifestacije“. – zaključio je Aleksić.

„Prezadovoljan ne samo organizacijom već mladošću, veseljem dece i time što će svi prezadovoljni otići kući. Mislim da zajednička fotografija svih 320 učesnika na kraju, najbolje govori o današnjoj manifestaciji.“- izjavio je Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, ovogodišnji domaćin manifestacije.

Na veliku žalost, ni ove godine nisu učestvovala deca iz svih zajednica srpskih klubova u Austriji. Jedan od prioriteta treba da bude učenje i očuvanje srpskog jezika i tradicije u dijaspori, kao i negovanje kontakata i saradnje sa pripadnicima srpske zajednice iz Austrije i svih krajeva sveta.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …