Opet skinute table u Vukovaru i Vinkovcima

Izvor: Tanjug

Nepoznati počinitelj skinuo je i odneo dvojezičnu tablu s ćiriličnim natpisom sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u Vukovaru, a u vinkovačkom naselju Mirkovci razbijena je dvojezična tabla na zgradi osnovne škole „Nikola Tesla“, s nazivom te ustanove. Traga se za počiniocima ovih krivičnih dela, saopštila je vukovarsko – sremska policija, a prenela Hina.

dvojezicna tabla1

Dvojezične table nalaze se na zgradama desetak državnih institucija u Vukovaru, a od 1. septembra, kada je započelo njihovo postavljanje, skinuto ih je ili razbijeno dvadesetak. Tabla koja je sinoć skinuta s vukovarskog HZZ, već je treća koja se skida sa te ustanove.

Prema rečima direktora škole „Nikola Tesla“ u Mirkovcima Ante Vidovića, dvojezična tabla na školskoj zgradi, u kojoj se obrazovanje sprovodi na hrvatskom i na srpskom jeziku, postavljena je još 2006. godine i do sinoć je niko nije dirao.

Skidanje i uništavanje dvojezičnih tabli započeto je tokom protesta koje je organizovao štab za odbranu hrvatskog Vukovara, protivnik ćirilice. Taj štab je tražio i referendum kojim bi, praktično, upotreba ćirilice u Hrvatskoj bila zabranjena, a ustavne promene koje treba da spreče takvu vrstu referenduma odložene su do januara.

Check Also

Povezivanje institucija u kampanji zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i pomoćnica direktora …