Optimizam iz Beča

izvor: Danas

Šef diplomatije Austrije boravio u zvaničnoj poseti Beogradu. Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, prilikom prve zvanične posete Beogradu, izrazio je nadu da će se Srbija još brže kretati na putu evropske integracije i da joj želi da postane članica EU već 2018. ili 2020. godine. S druge strane, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da je cilj Srbije da dostigne austrijski i nemački model uređenja države, ali da će za to morati da radi godinama i decenijama i da mnogo toga kod sebe menja.

foto: RTS
foto: RTS

Sto godina

Povodom obeležavanja stogodišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata, predsednik Tomislav Nikolić i ministar Sebastijan Kurc su se saglasili „da bi bilo dobro pokazati da naše dve zemlje prošlost ne razdvaja, već da zajednički radimo na formiranju bolje budućnosti u ujedinjenoj Evropi“, saopšteno je posle sastanka.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom austrijske diplomatije, rekao da će Srbija biti stabilna država, otvorena za investicije, i da za to očekuje podršku Austrije. „Zamolio sam da nam Austrija pomogne na našem evropskom putu, da Austrija bude veliki prijatelj Srbije koji će ukazivati na naše greške, slabosti, sporost da pomogne da budemo disciplinovano, radno i marljivo društvo, onoliko koliko su Austrijanci i naši ljudi koji rade u Austriji“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je od gosta iz Beča zatražio veću pomoć i podršku u evropskim integracijama i dovođenju investitora, posebno nakon popravljanja poslovnog ambijenta u Srbiji. „Mi ćemo naš posao, bez obzira kakva će odluka EU biti, završiti do kraja 2018, odnosno početkom 2019, u pogledu reformi i poglavlja koja se tiču Kosova i Metohije i vladavine prava“, istakao je Vučić uz kompliment da je počastvovan time što je domaćin jednom od najtalentovanijih mladih ministara u Evropi.Kurc je istakao da je Austrija spremna da Srbiji pomogne „gde god može“ na putu ka EU i ukazao da je njegova zemlja povećala budžet za projekte regionalne saradnje sa 1,9 na četiri miliona evra, i da će to pomoći da se pruži konkretna pomoć regionu. Naglasio je da su Austrija i Srbija povezane i ljudima, jer u Austriji živi oko 300.000 građana srpskog porekla, a u Srbiji je Austrija najveći investitor.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …