Organizacije dijaspore za maticu u vreme virusa #Covid19

Organizacije dijaspore iz različitih država objavile su da se priključuju akciji #PodržiHeroje koju su zajednički započeli Savez Srba  Slovenije i Nacionalni savet Slovenaca Srbije sa namerom da se prikupe sredstva za nabavku medicinskog materijala.

Akciji #PodržiHeroje čije je koordinator ispred Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović pridružili su se Savez Srba Francuske, Savez Srba Italije,  i Humanitarno udruženje „Odbor za Kosovo i Metohiju“ iz Banjaluke.

„Izuzetno me raduje novost da se naši dragi prijatelji iz Italije, Francuske i Republike Srpske priključuju našoj akciji i pomoći herojima. Takođe očekujemo u skorije vreme još saboraca koji će se odazvati na naš već upućen poziv“, rekao je Kokanović i dodao da je siguran da će se ovde pokazano jedinstvo srpske dijaspore odraziti i na buduće projekte svih saveza i društava. Zajedno smo jači!

Ispred Saveza Srba u Italije koordinator akcije je Dejan Kusalo iz „Korena“ iz Verone, koji ističe da će zajednička akcija objediniti nekoliko veoma važnih pitanja Srba u dijaspori i matici:

„Na prvom mestu je ono što i sam naziv akcije kaže – pomoć herojima. Na drugom mestu je buduća saradnja svih naših društava, koja je sa ovakvim humanim povodom, počela na najčistiji mogući način i to zaista  mnogo obećava.“, rekao Kusalo.

Đuro Ćetković, predsednik Saveza Srba Francuske povodom akcije #PodržiHeroje ističe sledeće:

„Ušli smo u ovu akciju kao savez, sa svim resursima koje imamo na raspolaganju, zato što smo stava da se dijaspora mora ujediniti i to smatramo kao jedinu ispravnu ideju u ovoj izvanredno teškoj situaciji“.

Milorad Arlov, ispred udruženja „Odbor za Kosovo i Metohiju“ iz Banjaluke sa velikim humanitarnim iskustvom kada je reč o pomoći našem narodu na Kosovu i Metohiji povodom akcije #PodržiHeroje ističe „da nas muka spaja i pokreće srpsku svest, slogu i zajednički duh srpskog naroda“

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …