Osmatračnica sa Kajmakčalana

Posle osamnaest dana teške i neizvesne borbe na Kajmakčalanu, srpska vojska je uspela da otvori „Kapiju slobode“ i da pobedonosno krene put svoje domovine. Na volovskim kolima, po lošim putevima i nepovoljnim vremenskim uslovima vojnici nisu poneli samo ponos i slobodu, već i uspomenu na veliku pobedu koja im je omogućila povratak domovima-osmatračnicu sa vrha Kajmakčalana.

Danas je od kamenja sa Kajmakčalana napravljen jedan od najneobičnijih spomenika-osmatračnica koji se nalazi u Pionirskom parku. Ovaj spomenik predstavlja sećanje na veliku pobedu koju je srpska vojska izvojevala u Prvom svetskom ratu protiv Bugara na planini Kajmakčalan. Kako bi pobeda ostala zauvek zapamćena, srpska Vrhovna komanda odlučila je da u domovinu ponese kamenje sa vrha Sveti Ilija visokog 2.524 metara.

U samom srcu Beograda, na mestu gde je nekada bila bašta Starog dvora i gde su se mladi kraljevići Aleksandar, Tomislav i Andrej igrali rata, rekonstruisana osmatračnica stoji kao podsetnik na sva stradanja i žrtve koje je Srbija podnela u Velikom ratu. Kako se nikada ne bi zaboravili velikani koji su se hrabro borili za svoju otadžbinu, na osmatračnici su napravljene i spomen-ploče sa imenima svih srpskih generala koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu.

Osmatračnica sa Kajmakčalana, Pionirski park
Osmatračnica sa Kajmakčalana, Pionirski park

Kamena utvrda je prekrivena puzavicama i kamenjem, tako da što više podseća na originalnu osmatračnicu koja je srpskim vojnicima bila od velikog značaja u bici koja je ostala zapamćena po velikom broju žrtava koja je pretrpela srpska vojska i po nadmorskoj visini na kojoj je vođena. Mesingane spomen-ploče sa imenima svih generala koji su se hrabro borili u Velikom ratu čine centralni deo ovog nesvakidašnjeg spomenika.

Tabla sa imenima generala iz Velikog rata
Tabla sa imenima generala iz Velikog rata

Do 1944. godine Pionirski park bio je opasan visokim zidom i služio je kao bašta Starog dvora, a uklanjanjem zida park je predat na javno korišćenje i tada je započeta rekonstrukcija osmatračnice sa Kajmakčalana. Pored osmatračnice koja ovaj park čini posebnim i interesantnim kako za turiste tako i za stanovnike glavnog grada, lepotu i veliki značaj daju mu i mnoštvo retkih i zaštićenih biljnih vrsta.

Kulturno bogastvo ovog botaničkog parka, kako ga mnogi nazivaju, čine i statua čuvene srpske srpske skulptorke i slikarke Nadežde Petrović, kao i spomenik našem jedinom dobitniku Nobelove nagrade za književnost, Ivu Andriću. Mnoštvo zelenila, retkih stabala i biljaka, klupica za odmor i staza za šetnju čine ovaj park omiljenim mestom za razgledanje znamenitosti, šetnju i odmor.

Hrabrost, ljubav i želja za povratakom u domovinu dala je srpskim vojnicima snagu da osvoje „neosvojiv grad“, a njihova borbenost i požrtvovanost na skroman način ovekovečena je osmatračnicom u Pionirskom parku, ali i malom spomen crkvom (kapelom) na vrhu Kajmakčalana gde se nalaze lobanje mrtvih srpskih vojnika. „Mojim div-junacima neustrašivim i vernim, koji grudima svojim otvoriše vrata slobodi i ostaše ovde kao večni stražari na pragu otadžbine“, posveta Aleksandra Karađorđevića na spomen kapeli.

Sv._Petar_na_Kajmakčalan_1Bitka na Kajmakčalanu

 

Osvajanje Kajmakčalana je bitka na Solunskom frontu koja se vodila u Prvom svetskom ratu između Kraljevine Srbije i Kraljevine Bugarske. Da je Kajmakčalan bio značajna pozicija govore i nazivi: Bugari su ga zvali Borisov grad jer su mislili da je neosvojiv, a Srbija Kapija slobode jer su tu prvi put zakoračili u svoju zemlju. Bitka je vođena između 12. i 13. septembra 1916. godine.

KAJMAKČALAN

Putniče, stani! Ovde leže oni!

Gomile ove prah kraljeva kriju.

S kapom u ruci njima se pokloni,

I redom tako ižljubi ih sviju!

Iz ovih humka, iz hrnjage kama,

Gde truba svesti srca jaka svrsta,

Praznici slave granuli su nama

I mučenike skinuli sa krsta.

Ovde su večni, što vatrama žrtve

I bilom srca probudiše mrtve –

Srbine, stani! Ovde leže oni!

Ovo su naše lavre i oltari;

Njihovim svetlim sjajem se ozari,

I čelo svoje molitvom prikloni!

Aleksa Šantić

Izvor: serbia.com

Check Also

Vuka Popadić, najhrabrija Beograđanka u Velikom ratu

Tokom Prvog svetskog rata naizgled obični ljudi u sebi su iznalazili snage za herojska dela. …