Osnovan Klub srpskih privrednika Austrije

Zajednica srpskih klubova u Beču osnovala je Klub srpskih privrednika Austrije, koja ima za cilj povezivanje srpskih privrednika, kao i austrijskih privrednika sa Srbijom i RS, i promovisanje mogućnosti za investiranje u Srbiji i RS.

austrija

Ideja za osnivanje udruženja je nastala prilikom sprovodjenja ankete medju srpskim privrednicima u Beču u saradnji sa Privrednom komorom Beča 2010. godine sa ciljem da se vidi koji su to specifični problemi sa kojima su suočeni srpski privrednici u Beču i kako bi Privredna komora Beča mogla da im pomogne kako bi bili još uspešniji u svom poslovanju.

Ukupno je anketirano 243 preduzeća i jedan od zaključaka je bio da privrednici žele bolju medjusobnu saradnju i povezanost srpskih privrednika u Beču kako bi na taj način s jedne strane dali svoj doprinos jačanju bečke privrede, i s druge strane podržali privrednu saradnju sa Srbijom i RS

Prvi rezultat tih razmišljanja je bilo osnivanje „BKS“ (bosansko-hrvatsko-srpskog) biznis kluba. Medjutim, u medjuvremenu se pokazalo da taj klub nije mogao da ostvari ciljeve u onoj meri u kojoj se to od njega očekivalo, tako da se ukazala potreba za odredjenim izmenama i vraćanju na prvobitnu inicijativu.

Uz podršku Kancelarije za dijasporu u Vladi Srbije i Privredne komore Srbije uprava Zajednice je donela odluku o osnivanju Udruženja srpskih privrednika u Beču.

austrija1

U priprema za osnivačkee skupštineevodjeni su razgovori sa predstavnicima čitavog niza malih i srednjih preduzeća srpskih privrednika u Beču. Tom prilikom su izloženi ideja, ciljevi i značaj osnivanja i rada takvog jednog udruženja.

Ciljevi Kluba su, kako je objašnjeno na Osnivačkoj skupštini, povezivanje preduzeća u Beču sa privrednim institucijama u Srbiji i RS, predstavljanje ekonomskih potencijala Srbije i RS putem prezentacija i učešća na izložbama i sajmovima, izrada projekata u saradnji sa privrednim komorama Beča, Srbije i RS, administrativno-tehnička pomoć preduzećima iz Beča u realizaciji projekata i poslova sa firmama iz navedenih regiona, a sve u saradnji sa nadležnim državnim institucijama.

Takodje Klub će pružati tehničku pomoć prilikom predstavljanja projekata i proizvoda iz Srbije i RS u Austriji, održavaće informativne manifestacije za srpske privrednike u Beču u saradnji sa Privrednom komorom Beča, odnosno Austrije, kao i informativne manifestacije za bečke firme u saradnji sa Privrednim komorama Srbije i RS u cilju tehničke i pravne podrške prilikom nastupa ovih firmi na tržištima navedenih regiona.

Isto tako baviće se savetovanjem na srpskom jeziku za preduzetnike u Beču iz svih oblasti poslovanja, sve u saradnji sa Privrednom komorom Beča

Na Osnivačkoj skupštini izabrano je Predsedništvo Kluba srpskih privrednika, koje će predvoditi predsednik Dejan Bošković (Vosloh Kiep GmbH).

U predsedništvu su Željko Bobar (KoCos Tećnology), Radovan Ivetić (Strig Metall), Ljubomir Milikić (Car Gerust Bau GmbH), Radovan Tomas (Rado Sport) i Borislav Kapetanović (Uniqa).

austrija2

„Zajednica srpskih klubova je ponosna što je inicirala osnivanje jednog ovakog kluba. Veliki broj prisutnih i onih koji su nam poslali pisma podrške je svakako dokaz da smo napravili pravi korak u cilju povezivanja srpskih privrednika u Austriji, ali i dali doprinos jačanju srpskog korpusa u Austriji. Naša inicijativa je bila na osnivanju kluba privrednika iz Beča, ali je skupština predložila da se aktivnost prosiri na celu Austriju, što je svakako dobro te je i početni predlog imena kluba sa Kluba srpskih privrednika u Beču postao Klub srpskih privrdnika Austrije“, objasnio je inicijator, predsednik zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović.

On je pozvao sve zainteresovane privrednike i pojedince da se priključe radu kluba, te najavio da će Predsedništvo u naredna dva meseca napraviti predlog plana rada Kluba i na sledećem radnom sastanku predstaviti ga svojim članovima.

Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu čestitala je na osnivanju Kluba srpskih privrednika, poželevši da će ostvariti svoje poslovne zamisli i iskoristite veliki potencijal koji postoji u ekonomskoj sferi, kroz dinamičnu razmenu znanja i kapitala.

U pismu podrške direktorka Kancelarije Slavka Drašković je ocenila da je važnost osnivanja ovakvog udruženja je u tome što će unaprediti informisanost, podstaći projekte i ekonomske veze sa maticom, a privredna saradnja dobije novi zamajac i neophodnu efikasnost u rešavanju ključnih pitanja.

„Srpska zajednica u Austriji važi za jednu od naših najorganizovanijih i najaktivnijih manjinskih zajednica u dijaspori, sa dobrim kontaktima i saradnjom sa austrijskim vlastima. Zahvaljujući ljudskom kapitalu Srbija i Austrija imaju jake, neraskidive veze. Samo u Beču posluke preko 350 uglavnom malih i srednjih preduzeća čiji su osnivači Austrijanci srpskog porekla. I u Srbiji dijaspora investira u mala i srednja preduzeća i to pre svega u svoj rodni kraj. Investicije rodni kraj čine 90 odsto investicija dijaspore. Zato mi mu resoru za dijasporu radimo sa lokalnim samoupravama na tome da ih i ekonomski još više približimo dijaspori i povežemo sa njom. Posebno je vazan projekat „Zaposlimo Srbiju“ čiji je akcenat na povezivanju dijaspore sa lokalnom samoupravom. Vlada i lokalne vlasti rade na stvaranju dobrog ambijenta za poslovanje, da članovi diajspore budu najbolji pokretač boljitka i razvoja Srbije i ambasadori za popravku imidža u svetu“, ocenila je ona.

Osnivanje Kluba srpskih privrednika je, prema njenim rečima, još jedan korak ka uključivanju dijaspore u razvoj malih i srednjih preduzeća i lokalno povezivanje, kao i stvaranje čvršćih ekonomskih veza dve zemlje.

Austrija je, kao što znamo, povećala budžet za projekte regionalne saradnje sa 1,9 na četiri miliona evra i zato se ta konkretna pomoć treba iskoristiti na najbolji mogući način i pretvoriti u rezultate koje svi očekujemo, dodala je ona

Check Also

Gujon: Pozivamo Srbe s imovinom u FBiH da se jave kancelarijama za pravnu pomoć

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijsporom i Srbima u regionu, rekao je, gostujući …