Osnovan Republički savez Udruženja „Koreni“

izvor: Udruženje „Koreni“

U Sremskim Karlovcima obeležena slava Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije „Koreni“ i osnovan Republički savez Udruženja „Koreni“.

Izabrali ste lep naziv “Koreni”. Hristos kaže: Ja sam koren, a vi ste loza. Ako ne budemo pricepljeni uz taj koren, neće nam se loza primiti i rađati. Sabrani u jedan koren bićemo srećan narod. Neka vam je sretno !”

Ovim rečima je episkop sremski Vasilije, uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja, ispred Eparhijskog doma u Sremskim Karlovcima pozdravio učesnike Vidovdanskog sabora i osnivačke skupštine Republičkog saveza Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije „Koreni“.

Prisutno je bilo oko 50 članova Udruženja iz Srbije, R.Srpske i inostranstva. Republički savez Udruženja “Koreni”, treba da objedini oko 20 do sada osnovanih odbora iz Srbije i inostranstva. Za predsednika saveza izabran je Stojan Stevanović iz Ciriha, a za potpredsednika i ovlašćeno lice izabran je mr Srđan Spirić. Sedište Saveza će biti u Sremskim Karlovcima, a slava Vidovdan.

“Prvi put samo se danas u ovom svetom mestu sabrali i presekli slavski kolač u hramu Svetog Nikolaja. Čestitam vam praznik sa željom da preraste u sabranje celog srpskog naroda, kako bismo se sećali dece naše rasute širom čitavog sveta kroz molitvu. Ona nema granice, ni barikade, jer molitva Bogu najdublje proseže srpski narod” rekao je vladika Vasilije.

U ime u ime Udruženja “Koreni” uručena je Specijalna povelja porodici  dr Branislava Blažića, osnivača, ideologa i izabranog predsednika Pokrajinskog saveza Udruženja „Koreni“, koji je preminuo u Beogradu, 01. 04.2020. godine.


Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …