Osnovan Savez Srba Slovenije

Savez Srba Slovenije kao krovna organizacija Srba u Sloveniji formirana je u Ljubljani, a za predsednika Izvršnog odbora Saveza Srba Slovenije izabran je Marko Sladojević. Kao osnovni cilj Saveza Sladojević  je naveo „objedinjavanje rada svih srpskih društava u Sloveniji, uz očuvanje srpskog identiteta, kulture i jezika, kao i održavanje veza sa maticom”.

Marko Sladojević

Nikola Selaković, kao gost Osnivačke skupštine i izaslanik Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića ukazao je na izuzetan značaj ovog skupa za Srbe u Sloveniji i pozvao na sabornost i jedinstvo.

„Prenosim vam pozdrav i poruku podrške predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji podržava ovu inicijativu. Ovo je veliki dan za Srbe u Sloveniji koji će poštujući istorijsko prijateljstvo sa Slovenačkim narodom sada biti u poziciji da pruže još veći doprinos slovenačkom društvu, istovremeno čuvajući svoje korene, identitet i pismo na ovim prostorima,“ rekao je Selaković.

Nikola Selaković

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u govoru je preneo podršku Srpske pravoslavne crkve ovoj inicijativi i istakao važnost sabornosti u očuvanju Srba u regionu.

Ambasadorka Republike Srbije u R. Sloveniji Zorana Vlatković istakla je da će nova krovna organizacija Srba biti još jedan most saradnje između Srbije i Slovenije.

„Prijateljstvo između dve zemlje sada će imati još jedan čvrst oslonac i snažnu vezu u funkciji jačanja naših ukupnih odnosa. Srbi su sve važniji deo slovenačkog društva, na svim poljima, a posebno u zdravstvu, kulturi, turizmu, bankarstvu, sportu, IT i medijskom sektoru. Saradnjom i međusobnim poštovanjem možemo puno toga da postignemo,“ istakla je Vlatkković.

Osnivanjem Saveza Srba Slovenije, srpska zajednica u Sloveniji od danas ima jedinstvenu krovnu organizaciju, koja će legitimno zastupati njene interese pred slovenačkim institucijama. Formiranje novog jedinstvenog Saveza podržala je velika većina srpskih lokalnih društava, odnosno 25 organizacija od 30 aktivnih organiazcija srpske zajednice u R. Sloveniji.

Osnivačkoj skupštini pristustvovali su: generalni sekretar Predsedništva Srbije i izaslanik Predsednika Republike Nikola Selaković, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković, ambasador Bosne i Hercegovine u Sloveniji Milorad Živković, sveštenici iz crkvenih opština Srpske Pravoslavne Crkve u Sloveniji, privrednici, sportisti, kulturni i naučni radnici i drugi ugledni građani koji žive u Sloveniji, saopštio je Savez Srba Slovenije.

Na Osnivačkoj skupštini su izabrani članovi Izvršnog odbora i usvojeni su konstitutivni radni dokumenti, Statut i Poslovnik o radu Saveza.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …