Osnovana Fondacija „Sveti Jovan“ u Švedskoj

p style=“text-align: justify;“>Izvor: RTS

Fondacija je osnovana sa ciljem da stipendira mlade talente nastanjene u Švedskoj, poreklom iz bivših Republika SFRJ ali i Šveđana koji studiraju slavistiku. Osim stipendiranja, fondacija Sveti Jovan preko svojih projekata intenzivno radi na poboljšanju pozicije naše omladine u Švedskoj, saznajemo od Gorana Popova, predsednika Bratstva Sveti Jovan.

Sveti Jovan logoPokrovitelj Fondacije je organizacija Bratstvo Sveti Jovan koja je organizovana širom Švedske i okuplja ljude različitih struka i zanimanja poreklom iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne.

Osnovni cilj Bratstva Sveti Jovan, po rečima Popova je spajanje i povezivanje naših uspešnih ljudi u dijaspori i zajedničko delovanje u zapadnoj Evropi. Bratstvo u Švedskoj radi sa projektima koji jačaju buduće, ali i već postojaće poslovne, kulturne i sportske mreže.

Na svečanosti su prisustvovali gosti iz Švedske, i iz drugih zemalja. Među prisutnima su bili predstavnici ambasada Srbije i Makedonije kao i predstavnici medijskih kuća iz Švedske i matice među kojima i novinar Marko Lopušina.

Bratstvo Sveti Jovan je prvi put dodelilo priznanje Crystal Award, namenjeno borcima za istinu u medijskom svetu. Ovogodišnja nagrada uručena je Borisu Malagurskom koji je svojim filmovima Težina lanaca 1 i 2 izneo istine o razbijanju Jugoslavije i opisao borbu malih u svetu velikih.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …