Osnovano Austrijsko-srpsko kulturno društvo „Vilhelmina Mina Кaradžić“ u Beču

U Beču je nedavno osnovano i registrovano „Austrijsko- srpsko kulturno društvo „Vilhelmina Mina Karadzić“. Osnivač i idejni tvorac  Društva je akademik prof. Svetlana Matić iz Beča.

Program rada se zasniva na predstavljanju srpske kulutre i nacionalne baštine Austrijancima, na saradnji sa austrijskim kulturnim društvima, zajedničkoj organizaciji kulturnih manifestacija i zbližavanju Srbije i Austrije, na polju jezika, umetnosti i kulturne baštine. Društvo je otvoreno za saradnju i sa svim drugim organizacijama slične orijentacije širom Evrope i sveta.

„Austrijancima sam predstavila svoju knjigu „Pevam danju, pevam noću / Pisma Mini Karadzić“ koju sam prevela na nemački i ideju da se postavi ploča na kući u Beču, u kojoj je živela ćerka velikog srpskog reformatora, Vuka Stefanovića  Karadzića. Ideja je jako dobro prihvaćena, a mnogi Austrijanci su bili pozitivno iznenađeni dobijenim podacima i informacijama o liku i delu njihove sugrađanke, koja je živela u 19. veku i doprinela građenju mostova kulture između srpskog i austrijskog naroda. Impresionirana sam kojom brzinom su austrijske vlasti odobrile rad i izvršile registraciju ASDK „Vilhelmina Mina Karadzić“, istakla je Vesna Matić. Nakon 14 dana od dana predatog zahteva, stigla je dozvola i sva neophodna dokumentacija.

Namera Društva je da osnuje Festival horova Austrije i Srbije, pod nazivom „Mocart i Mokranjac – dva muzička genija“.  Društvo će nastojati da u narednom periodu osnuje literarni klub u kome bi predstavljalo austrijske i srpske pisce i njihova dela i da na taj način poveže Maticu srpsku, Vukovu zadužbinu, Narodnu biblioteku Srbije, Biblioteku grada Beograda, SANU, SKAIN  i druge srpske kulturne institucije sa austrijskim. Nedavno su i gradonačelnici Beča, Mihael Ludvig i Beograda, dr Zoran Radojičić potpisali „Sporazum o saradnji dva grada“, tako da su i aktivnosti  ovog Društva usmerene ka realizaciji tog zajedničkog cilja“, naglasila je Svetlana Matić.

Prva manifestacija ASKD „Vilhelmina Mina Karadzić“ biće održana 7. decembra 2019. godine, sa početkom u 19 časova u prostorijama SKC „Stevan Mokranjac“ u Beču. Tom prilikom biće promovisana knjiga autorke Dese Burazor Aslanidu „Noć iza berlinskog zida“. Povod je tri decenije od rušenja zida i prestanka Hladnog rata. Gost večeri biće i pesnikinja Borica Đekanović iz Štutgarta.  U muzičkom delu programa nastupiće Dečji hor „Zlatni zvončići“ pod dirigentskom palicom Biserke Vasić.

Check Also

Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti

Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini …