Osveštan hram Svetog Save u Stokholmu

izvor: SPC U Stokholmu je proteklog vikenda u prisustvu njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja i  Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića obavljen je čin osveštenja hrama Svetog Save. Ambasadori pravoslavnih zemalja, predstavnici drugih crkava i organizacija, veliki broj episkopa i sveštenika prisustvovalo je ovom značajjnom događaju. stokholm

Hram Svetog Save je osveštao Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uz sasluženje Mitropolita Kleope iz Vaseljenske Patrijaršije, Episkopa Makarija iz Rumunske Pravoslavne Crkve, Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija,  Episkopa kanadskog Georgija, Episkopa bačkog Irineja, Episkopa jegarskog Jeronima i domaćina, Episkopa britansko-skandinavskog Dositeja, kao i preko 40 sveštenika i dvojice đakona.

Ovom velikom događaju pristvovali su mnogobrojni vernici, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, predstavnici drugih crkava u Švedskoj, Arhiepiskop sirijske Jakovitske crkve Julije Abdulahal Galo Šabo, Episkop dohalkidonske Sirijske crkve Dioskor Benjamin Atal, koji su i odlikovani ordenom Svetog Save za „nesebičnu bratsku ljubav koju su pokazivali minulih godina prema našoj Crkvi i narodu“ saopštava SPC, zatim predstavnici Rimokatoličke crkve i Protestantske crkve Kraljevine Švedske, kao i ambasador Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj, Njegova Ekselencija dr Dušan Crnogorčević, i ambasadori pravoslavnih zemalja u Ševdskoj.

Posle osvećenja i svete arhijerejske Liturgije upriličen je svečani ručak u velikoj sali Sirijske crkve u Stokholmu. Ovom prilikom odlikovan je veliki broj ktitora i dobrotvora hrama Svetog Save u Stokholmu. Poslednjeg dana posete, Njegova Ekselencija Dušan Crnogorčević, ambasador Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj, priredio je  je u čast Njegove Svetosti i delegacije svečani prijem i koktel u Ambasadi Republike Srbije u Švedskoj.

Hram Svetog Save u Stokholmu, koji je i sedište Episkopa Britansko Skandinavske Eparhije Gospodina Dositeja Motike, sagrađen je 1991. godine ali je završen u junu ove godine kada je ikonopisac Gojko Ristanović završio davno započeti živopisni rad Ikonopisca O. Timoteja Kosanovića i unutrašnjem delu hrama dao konačni izgled.

Check Also

Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje Konkurs za …