Otkriven spomenik žrtvama logora smrti Jadovno u Njujorku

Izvor: RTS

U Memorijalnom parku holokausta u Bruklinu u Njujorku, 19. maja 2019. godine, otkriveno je spomen obeležje stradalima u ustaškom kompleksu logora smrti Jadovno – Gospić – Pag.

Spomenik je postavljen kao plod saradnje Istraživačkog instituta Jasenovac iz Njujorka i UG Jadovno 1941. iz Banje Luke.

Ideja da se na severnoameričkom kontinentu postavi obeležje za stradale, rodila se još 2013. godine, kada su predstavnici UG Jadovno 1941. iz Banje Luke boravili u Njujorku, gde je tom prilikom otvorena izložba „Moje Jadovno“.

Postavljanju spomenika prisustvovao je i jedan od inicijatora, Deni Novak, čije su majka i tetka ubijene na ostrvu Pagu, vicekonzul R. Srbije Dragan Kovačević, te Srbi i Jevreji koji žive u Njujorku i SAD.

„Ovaj spomenik je još jedna spona između srpskog i jevrejskog naroda, koji je Nezavisna Država Hrvatska proglasila nižom rasom. Nama koji na očuvanju sećanja na logor smrti Jadovno radimo na terenu, ovaj događaj je od posebnog značaja. Na ostrvu Pag, obnovili smo memorijalnu ploču uništenu u ratu 1991-1995. Nadamo se da će u zemlji slobodnih i domu hrabrih, ovaj spomenik biti siguran“, naglasio je Danijel Simić, predstavnik UG Jadovno 1941.

Sistem ustaških logora smrti Jadovno – Gospić – Pag funkcionisao je od aprila do avgusta 1941. godine, kada su ga zbog masovnog oružanog ustanka Srba, rasformirale vojne trupe fašističke Italije. Prema istraživanjima istoričara dr Đure Zatezala, u ovom logoru smrti stradalo je preko 40.000 ljudi, a oko 2.000 preživjelih postali su prvi zatvorenici Jasenovca.

Check Also

Otkriven spomenik posvećen svim generacijama Srba u Kanadi

Srpska zajednica dobila je spomenik koji je posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali naše …