Otvaranje novog dela centra ,,Sveti Sava“ u Desci

U Desci, malom naselju na tromeđi Mađarske, Rumunije i Srbije, 12. maja 2018. godine, svečano je otvoren i osveštan novi deo Srpskog kulturnog, obrazovnog i duhovnog centra ,,Sveti Sava“ a svečanim koncertom obeleženo je 70 godina osnivanja i rada KUD-a ,,Banat“ iz Deske.

Sredstvima EU, mađarske vlade i Srpske samouprave u Mađarskoj, na ranije obnovljenoj zgradi srpskog obdaništa i osnovne škole, podignut je još jedan sprat koji će služiti, zajedno sa već postojećom školom, kao Srpski kulturni, obrazovni i duhovni centar pod nazivom ,,Sveti Sava“. U okviru dograđenog dela nalaze se radionica tradicionalnih srpskih zanata, mali muzej srpskih rukotvorina, sale za razne kulturne aktivnosti, sa pripadajućom opremom, kao i smeštajni prostori za profesore i đake, u slučaju organizovanja seminara, tematskih skupova ili drugih okupljanja mladih.

Novi deo centra ,,Sveti Sava“, svečanim presecanjem vrpce, otvorili su predstavnik SPC i Ljubomir Aleksov, srpski portparol u parlamentu Mađarske. Svečanosti su prisustvovali Laslo Kiralj, načelnik naselja, Vera Pejić-Sutor, predsednik Srpske samouprave u Mađarskoj, kao i mnogi drugi predstavnici srpskih samouprava u Mađarskoj i lokalnog stanovništva. Svečanosti je prisustvovao i ambasador Rade Drobac, koji je Centru, ispred Ambasade Republike Srbije u Budimpešti i Vlade Republike Srbije, poklonio grafiku Beograda.

U popodnevnim časovima je svečanim koncertom obeleženo 70 godina osnivanja i rada KUD-a ,,Banat“ iz Deske, kome je prisustvovalo oko 40 zvanica iz Deske, Budimpešte i drugih mesta iz Mađarske kao gosti iz Kraljeva i Subotice.

Nakon koncerta, načelnik mesta, Laslo Kiralj, podelio je komemorativne staklene plakete nekolicini zaslužnih građana Deske, pre svega za dugogodišnji rad i aktivnost u okviru KUD-a ,,Banat“, kao i drugim ličnostima koje su svojim aktivnostima i podrškom doprineli radu ovog KUD-a ali i ukupnom uspešnom radu srpske zajednice u Desci. Priznanje je dodeljeno ambasadoru Dropcu, ,,za prijateljstvo, podršku i saradnju“ a potom i drugim uglednim i zaslužnim ličnostima.

Zahvaljujući se na priznanju, ambasador Drobac je istakao da uvek sa velikim zadovoljstvom dolazi u Desku jer je ona najbolji primer kako sloga i međusobno poštovanje mogu doprineti zajedničkom uspehu grada. Istakao je da je Deska, iako malo mesto, jedno od najaktivnijih u negovanju srpske kulture i tradicije i rekao da će novoizgrađeni objekat, odnosno centar ,, Sveti Sava“, doprineti još boljem, bogatijem i uspešnijem radu srpske zajednice u Desci.

Istom prilikom je pred publikom pročitano pismo kojim se KUD ,,Banat“ obaveštava da je Kulturno-prosvetna zajednica, zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova – Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, povodom jubileja, dodelila zlatnu značku KUD-u ,,Banat“ iz Deske, a koja će biti uručena rukovodiocu ovog društva Kristiforu Brcanu na posebnoj svečanosti u Beogradu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …