Otvoren Festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju

U organizaciji Centra za multimedijalnu umetnost i komunikaciju TANGRAM iz Beograda, u Trebinju je 27. jula 2019. godine otvoren  7. Festival mediteranskog i evropskog filma, poznat pod  nazivom „U sazviježđu platana“. Planirano je da  ove godine na festivalu  bude prikazano oko 30 dugometražnih i dokumentarnih filmova domaćih i stranih autora.

Tokom svečanog otvaranja dodeljene su tradicionalne nagrade ovog festivala „Zlatni platan“, koje se uručuju za lični doprinos filmskoj umetnosti. Ove godine navedenu nagradu su poneli proslavljeni predstavnici srpske pozorišne i filmske scene Anica Dobra i  Irfan Mensur ( 2018.-te godine dobitnici su bili Meto Jovanovski i Svetlana Bojković a ranijih godina su isto priznanje dobili i Milena Dravić,  Igor Galo, Franko Nero  i mnogi drugi).

Posle dodele nagrada, u okviru prve večeri festivala, prikazani su dokumentarni film „Kolijevka“, mlade trebinjske autorke Sare Kolak i dugometražni film  „Pijavice“, poznatog beogradskog reditelja Dragana Marinkovića.

Predrag Milojević, umetnički direktor festivala i direktor TANGRAM-a je prilikom obraćanja na otvaranju istakao da organizaciju festivala tradicionalno, kao pokrovitelj, podržava Grad Trebinje  a finansijsku i medijsku pomoć pružaju i brojni privredni subjekti i  medijske kuće sa ovih prostora. Ipak , kao glavne sufinansijere Milojević je apostrofirao  MSP – Upravu za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

Na poziv organizatora otvaranju ove manifestacije je prisustvovao i Nebojša Božić, šef konzularne Republike Srbije u Trebinju.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …